Dnevne novosti

Britanska Vlada utvrđuje kako će EU zakone pretvoriti u britanske

30.03.2017 07:10 ZAGREB, 30. ožujka 2017. (Hina/Reuters), Britanska Vlada u četvrtak će utvrditi kako će zakone Europske unije pretvoriti u nacionalno zakonodavstvo s ciljem da "tvrtkama, radnicima i potrošačima pruži potrebnu sigurnost" dok Britanija napušta Uniju.
Dan nakon što je premijerka Theresa May i službeno pokrenula postupak britanskog 'razvoda' s Unijom, rekavši kako više nema povratka, njena vlada najavila je objavu dokumenta koji će to formalizirati, objavio je Reuters.Bijela knjiga koja definira vladine prijedloge za buduće zakonodavstvo će, prema riječima ministra Brexita Davida Davisa, značiti kraj "nadmoći zastupnika u Bruxellesu" i dati pravni okvir tvrtkama kako bi mogle planirati.

"U srcu odluke referenduma bio je suverenitet. Snažna, neovisna zemlja treba kontrolu nad svojim vlastitim zakonima. Taj proces počinje sada”, rekao je Davis u priopćenju. "Pretvaranje prava EU u britanske zakone ... znači da će, dok mi tražimo sveobuhvatnu novu ekonomsku suradnju s EU, naši saveznici znati da smo započeli s pozicije gdje imamo iste standarde i pravila".

Neke velike kompanije ustvrdile su da ne ne mogu raditi poslovne planove dok ne doznaju što će se dogoditi nakon Brexita te da su prisiljene staviti investicijske programe 'na čekanje', a ponekad i odgoditi velike infrastrukturne projekte.