Dnevne novosti

Konferencija u Medulinu o greenfield investicijama: Hrvatskoj treba novi ekonomski model

27.03.2017 07:27 MEDULIN, 25. ožujka 2017. (Hina), Hrvatskoj treba novi ekonomski model, cilj tog modela je stvaranje izvozno orijentiranog gospodarstva, a sredstva za ostvarenje tog cilja su greenfield i brownfield investicije, preporuka je s dvodnevne konferencije "Greenfield investicije - od snova do stvarnosti" koja je u subotu završena u Medulinu.
Glavni urednik Lidera, organizatora konferencije, Miodrag Šajatović istaknuo je da je na skupu bilo puno dobrih prijedloga koji će biti sistematizirani i ugrađeni u 'Medulinske preporuke' koje bi trebale pridonijeti poboljšanju uvjeta za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija. 

Među deset preporuka je i ta da osnovni kriteriji po kojima se trebaju odabirati investicije te ih posebno poticati budu udio izvoza, udio domaćih sirovina, repromaterijala i usluga u finalnom proizvodu, broj novih radnih mjesta, stupanj suvremenosti tehnologije, visina ostvarene dodane vrijednosti i ekološka prihvatljivost.

"Nužno je napraviti akcijski plan poticanja i privlačenja poželjnih investicija, odrediti mjerljive ciljeve, odgovorne institucije i rokove realizacije. Umjesto oslanjanja samo na tržišna gibanja, slučajnost i sreću, država mora imati proaktivan pristup u privlačenju poželjnih ulaganja.

Stoga je potrebno značajno povećanje sredstava za aktivno privlačenje ulaganja, te objedinjavanje u jednu prepoznatljivu instituciju", preporuke su s konferencije u Medulinu. Zaključeno je i kako poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama, tu je i nužnost promjene zakonodavnog okvira radi uklanjanja administrativnih prepreka te investicijska politika koja treba uvažavati regionalne i lokalne specifičnosti. 

"Jedinice lokalne samouprave treba osposobiti za kvalitetnije poticanje ulaganja na svom području, dok država treba uvesti i razviti tehnike tzv. “after care” usluge ulagačima, koja će uz ostale aktivnosti dovesti do poboljšanja trenutno lošeg imidža Hrvatske kao mjesta za investiranje u proizvodnju i izvoz namijenjenu svjetskom tržištu", preporuke su greenfield konferencije.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende u subotu je na panel diskusiji na temu "Kako potaknuti greenfield ulaganja u hrvatski turizam" rekao da se najozbiljnije investicije događaju upravo u turizmu i da su najveći problem koji koče investicije neriješeni imovinsko-pravni odnosi, nesređena prostorno-planska dokumentacija i spora administracija.

"Investicijske procese mogao bi ubrzati novi Zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom na kojem rade u Ministarstvu državne imovine", istaknuo je državni tajnik u tom ministarstvu Tomislav Boban, a kojim bi se, kaže, ubrzala procedura stavljanja u funkciju državne imovine za koju postoji veliki interes investitora.