Dnevne novosti

Britanija bez procjene učinka na gospodarstvo ako napusti EU bez sporazuma

16.03.2017 07:10 LONDON, 15. ožujka 2017. (Hina/Reuters), Britanska vlada nije izvršila procjenu o tome kakve će posljedice, u slučaju da ne dođe do sporazuma o razdruživanju, imati izlazak zemlje iz Europske unije na britansko gospodarstvo, potvrdio je u srijedu ministar zadužen za Brexit David Davis.
Premijerka Theresa May, koja bi službeni postupak izlaska Velike Britanije iz EU-a trebala početi krajem mjeseca, u više je navrata kazala da je spremna odustati od pregovora s EU-om o sporazumu o izlasku ukoliko bude nezadovoljna ponuđenim odredbama sporazuma.

Davis je kazao da posljednja dostupna analiza tog scenarija datira iz vremena kampanje za referendum 2016., prije nego su Britanci glasali za napuštanje Unije.Na upit da li je od tada išta po tom pitanju napravljeno, odgovorio je: "Ako mislite na razdoblje sa mnom, ne, nije".Po njegovim riječima, glavni razlog je što ima previše varijabli i nedorečenosti u mnogim područjima, poput carine."Sve dok ne razradimo sve procedure amortizacije, ne možemo odrediti ishod", pojasnio je Davis.

Odgovarajući na pitanje da li bi izlazak Britanije iz EU-a bez postignutog sporazuma mogao imati loše posljedice po zemlju, kazao je da ne misli da bi to bilo tako dobro kao sporazum o slobodnoj trgovini, koji priželjkuje London, ali da se slaže s May da bi mogao biti bolji od lošeg sporazuma.

Također dodaje da situacija nije zastrašujuća kako neki vjeruju te da će detaljnije o tome moći govoriti za otprilike godinu dana.