Dnevne novosti

Stipić: Vlada najveći dobitnik, a radnici najveći gubitnici pregovora o TKU

09.03.2017 07:20 ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina), Predsjednik hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je u srijedu da je Vlada najveći dobitnik pregovora o Temeljnom kolektivnim ugovoru (TKU) za javne službe, budući je bez ijedne dodatne kune dobila mir sa sindikatima u vrijeme predizborne kampanje, a najveći gubitnici su radnici jer njihov radnopravni status nije unaprijeđen unatoč povoljnim okolnostima.
I u našem članstvu neće svi biti jednako razočarani, jer nisu svi imali jednaka očekivanja. Više će biti razočarani oni koji su više očekivali, a oni koji se ničemu nisu nadali bit će zadovoljni onim što im se daje, zahvaljujući takvom ponašanju sindikata sve je više malodušja u našim zbornicama, upozorio je Stipić na konferenciji za novinare. 

"Kada krenemo pregovarati o novom TKU nakon izbora Vladina ponuda neće biti tako izdašna", rekao je Stipić dodavši kako su uvjetni dobitnici i prosvjetni sindikati koji su dobili mogućnost dodatne provjere članstva u školama. U Preporodu očekuju da će na novom prebrojavanju imati veće članstvo nego na prethodnom, jer su u međuvremenu osnovali desetak novih podružnica, napomenuo je.

Protekle pregovore o TKU-u, koji će vrijediti pet mjeseci, ocijenio je atipičnim jer je održano samo pet sastanaka, a iako po sadržaju odgovara još uvijek vrijedećem TKU iz 2012. godine, ipak su se dogodile neke preinake. Podsjetio je kako se danas održava izjašnjavanje članstva Preporoda u 353 škole o mogućem potpisivanju TKU-a i o rezultatu će ovisiti hoće li u ime Preporoda potpisati TKU. U sadržaju TKU se nalazi isključivo ono što je predložila Vlada budući da nije prihvaćeno ništa od sindikalnih prijedloga, osim da traje nekoliko mjeseci, kaže Stipić.

Briše se sporazum koji je na snazi 7 godina

Ključna incijativa Vlade je da se briše članak koji se odnosi na važenje sporazuma o osnovici za plaće, koji je na snazi 7 godina i obilježio je proteklo desetljeće odgođenog sindikalizma - koji odlazi u ropotarnicu sindikalnog besmisla i pao je bez ispaljenog metka, a da ga nitko nije pokušao braniti, rekao je Stipić.Drugi je prijedlog vlasti da se povišica osnovice od 1. kolovoza uvjetuje neisplatom regresa, što je odbijeno, je bi se zaposlenicima više uzelo nego dalo, dodao je Stipić. No, praktično bi plaće u državnom i javnom sektoru od 1. kolovoza trebale biti izjednačene, jer bi u državnim trebale porasti za 2 posto, a u javnim ostati iste, budući da se u njihovom KU-u ne nalazi takvo povećanje.

Podsjetio je na inicijativu Preporoda u vezi prijevoza radnika na posao, budući da već četiri godine tisuće radnika od svojih malih plaća, neki i s više od 1000 kuna plaćaju taj trošak, no nije se prihvatilo argumente kako bi se ta nepravda što prije ispravila.

Preporod je predložio i da se TKU odnosi na sve radnike u javnim službama, jer se sada odnosi samo na one koji primaju plaću iz državnog proračuna i obuhvaćeni su Zakonom o plaćama, a s druge strane je više od 1000 onih koji nemaju pravo na božićnicu i regres i druga prava, osim ako im to osnivač ne isplati.

No, ni to nije prihvaćeno uz argumentaciju ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića da je takav prijedlog zakasnio, što je apsurdno u situaciji kada dvije pregovaračke strane nisu ni razmijenila pregovaračka polazišta, ni protokol, kazao je Stipić.