Dnevne novosti

Sabor u srijedu o Zakonu o lovstvu

08.03.2017 07:40 LOVAC

ZAGREB, 7. ožujka 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o lovstvu kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa europskim, a  iz resornog ministarstva za drugi kvartal ove godine najavljuju sveobuhvatne zahvate u taj zakon.

Sukladno preporukama Europske komisije izmjenama se proširuje razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja, podizanja mladunčadi ili tijekom različitih stadija razmnožavanja ili tijekom njihova povratka u područja gdje podižu mladunčad. Također se propisuje odštetna odgovornost lovoovlaštenika za štete od divljači u skladu s Odlukom Ustavnog suda od lipnja prošle godine.

Prijedlogom zakona mijenjaju se i prekršajne odredbe sukladno predloženom proširenju razdoblja zabrane lova. Prema aktualnom zakonu naime divljač može nanijeti štetu ljudima ili imovini na zemljištima gdje se prostire lovište, a to se odnosi na štete na poljoprivrednim usjevima, koje se isplaćuju korisnicima zemljište i štete u prometu.

Važeći Zakon o lovstvu razlikuje štete od vrsta divljači koje stalno žive u lovištu od štete od divljači koja u lovištu stalno ne živi. Slijedom presude Ustavnog suda ukinuti su stavci koji su tu razliku prepoznavali, te se ovim prijedlogom zakona nedvojbeno propisuje odštetna odgovornost.