Dnevne novosti

Vlada: Predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja "Od mjere do karijere"

02.03.2017 07:10 ZAGREB, 1. ožujka 2017. (Hina), Vlada je pripremila 1,5 milijardu kuna za devet mjera aktivne politike zapošljavanja kojima želi pomoći svima koji se nalaze na marginama tržišta rada, rečeno je u srijedu u Banskim dvorima na predstavljanju mjera uz slogan "Od mjere do karijere".
Paket mjera stupa na snagu u četvrtak, 2. ožujka, a riječ je o potporama za zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje te za očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i mjeri stalni sezonac.

Mjere su, kazao je premijer Andrej Plenković, dio aktivnosti fokusiranih na najvažniji dio programa Vlade – gospodarski rast i razvoj. Posebno ističe da se mogu koristiti kombinirano i da je predviđeni iznos za 400 milijuna kuna veći nego lani, a od ukupnog iznosa se 650 milijuna kuna povlači iz Europskog socijalnog fonda.

"Mjere će pridonijeti gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta", kazao je premijer uvjeren da će pridonijeti ostvarenju projekcija Vlade i Europske komisije o gospodarskom rastu u ovoj godini većem od 3 posto.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je oko 22.000 slobodnih radnih mjesta, a Plenković kaže kako bi, kada bi se ta mjesta potpuno popunila, broj nezaposlenih pao za 10 posto.Podsjetio je kako je u izbornom programu isticano da se stopa zaposlenosti želi povećati na 68 posto i ocijenio da će kombinacija devet mjera biti korak u tom smjeru i da će se to osjetiti tijekom godina ovoga mandata.

Kod mjere za samozapošljavanje poticaj je povećan s 25.000 na 35.000 kuna, a Plenković navodi da je moguće i udruživanje više mladih u svojevrsni start-up što bi predstavljalo značajna sredstva za samozapošljavanje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ustvrdio je da će paket mjera, koji je smanjen s dosadašnje 41 mjere na njih devet, omogućiti što većem broju nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenima, osobama s invaliditetom i mladima, da što prije uđu na tržište rada i pronađu svoju perspektivu.