Dnevne novosti

Osijek: Pilot projekt podnošenja e-prijedloga za upise u zemljišne knjige

20.02.2017 07:10 OSIJEK, 18. veljače 2017. (Hina), Na zemljišno-knjižnim odjelima Općinskih sudova u Osijeku i Velikoj Gorici počeo je pilot projekt podnošenja prijedloga za upise u zemljišne knjige elektroničkim putem, koji bi, uz sudjelovanje ovlaštenih javnih bilježnika i odvjetnika, trebao ubrzati cijeli postupak, istaknuto je u subotu na predstavljanju toga projekta u Osijeku. 
Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Sanja Mišević izjavila je da će provedba projekta omogućiti uknjižbu na području bilo kojeg suda u Hrvatskoj, neovisno o mjestu kupovanja nekretnine, tako da će nakon ovjere kupoprodajnog ugovora, javni bilježnik ili odvjetnik dokument elektronički proslijediti ovlaštenom zemljišno-knjižnom sudskom odjelu, koji će provesti uknjižbu.  

Time se izbjegava čekanje u redovima, ili odlazak na destinaciju, koja nije mjesto vašeg stanovanja. Nakon što se provede upis zemljišno-knjižni izvadak moći će se dobiti kod javnog bilježnika ili odvjetnika, i neće biti potrebe za odlaskom u gruntovnicu, pojasnila je državna tajnica Mišević. Dodala je kako se trajanje upisa u zemljišne knjige trenutačno razlikuje, ovisno o pojedinim dijelovima Hrvatske,  a prošlogodišnji prosjek bio je više od 20 dana, ovisno o sređenosti zemljišno-knjižnog stanja.  

Elektronički upis u početku neće pojeftiniti troškove upisa u zemljišne knjige, jer će se dosadašnja sudska pristojba i dalje plaćati u istom iznosu, rekla je Mišević. Smatra kako će za gospodarski razvoj i povećanje investicija biti značajna planirana nacionalna reforma spajanja zemljišnih knjiga i katastra, čime će se dobiti realni podatci o površini i obliku zemljišnih čestica te posjedovnom stanju. Ovaj projekt je dio te reforme, koja bi se trebala provesti u iduće četiri godine.  

Državna tajnica Mišević također je izvijestila da je od 1. veljače u sklopu Ministarstva pravosuđa počeo pilot projekt elektroničkog nadzora zatvorenika, vrijedan oko 150 tisuća eura, koji se u cijelosti financira sredstvima EU fondova, a od jučer je prvi osuđenik, koji je dobio uvjetni otpust, stavljen pod elektronički nadzor. Dodala je kako se pilot projekt provodi na području Zagreba i Velike Gorice i trajat će 100 dana, u sklopu kojih bi pod elektroničkim nadzorom, koji funkcionira po načelu radijskih frekvencija, trebalo biti 20 okrivljenika.  

Ističe kako bi se ovim projektom trebale ostvariti značajne ekonomske uštede, jer, prema dosadašnjim izračunima, dan zatvora državu košta 400 kuna, a dan elektroničkog nadzora 100 kuna, a ovakav način nadzora može pridonijeti i bržoj resocijalizaciji okrivljenika.