Dnevne novosti

Ministarstvo zdravstva i KBC Split traže sredstva za gradnju OHBP-a

06.02.2017 07:25 SPLIT, 5. veljače 2017. (Hina), Ministarstvo zdravstva s predstavnicima KBC-a Split traži optimalno rješenje kako bi se u idućem razdoblju mogao izgraditi dugoočekivani Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP).
Podsjećajući da je OHBP najučinkovitiji i najdjelotvorniji oblik pružanja hitne medicinske skrbi na razini bolničke zdravstvene zaštite, u Ministarstvu zdravstva Hini su potvrdili da u ovom trenutku još sedam bolnica u Hrvatskoj nema uspostavljene te odjele, zbog čega je njihova realizacija jedan od prioriteta.

U Ministarstvu ističu da su operativnim programom "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za potrebe uspostave objedinjenih hitnih bolničkih prijema" predviđena sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u vidu sufinanciranja od 85 posto od ukupnog iznosa.

Kako bi za njih aplicirala i realizirala projekt svaka bolnička zdravstvena ustanova obvezna je izraditi potpunu projektnu i tehničku dokumentaciju potrebnu za izgradnju novih ili preuređenje postojećih bolničkih prostora u svrhu uspostave i opremanja OHBP.

Budući da predloženo idejno rješenje KBC-a Split za izgradnju OHBP-a zahtijeva znatna ulaganja, za što bolnica nije predvidjela vlastita sredstva, Ministarstvo zdravstva zajedno s predstavnicima KBC-a nastavit će tražiti optimalno rješenje sa svim sadržajima u okviru sredstava ukupno predviđenih za uspostavu OHBP-a u svih sedam bolničkih ustanova, odgovoreno je Hini iz ministarstva.

U Ravnateljstvu KBC-a Split kažu da je 2015. godine bilo izrađeno idejno rješenje po kojem je trebalo izgraditi i opremiti novu zgradu Klinike za plućne bolesti, postojeća zgrada se trebala rušiti kako bi se oslobodio prostor za OHBP, a za sve to je trebalo izraditi projektnu dokumentaciju, te osigurati financijska sredstva.

"U međuvremenu radimo na mogućnosti izgradnje OHBP-a dogradnjom postojeće zgrade bolnice, što znači da bi sadržaji OHBP- a bili funkcionalno povezani s postojećim bolničkim sadržajima, a izgradnja bi bila jeftinija. O tim planovima smo razgovarali s ministrom Milanom Kujundžićem i stručnim službama Ministarstva zdravstva. Izgradnja OHBP-a počet će kada osiguramo projektne i financijske uvjete za izgradnju i uređenje", poručuju iz Ravnateljstva.

OHBP se u Splitu trebao početi graditi još prije dvije godine na mjestu sadašnje Klinike za plućne bolesti. Bilo je planirano da se prostire na 10 tisuća četvornih metara, gradnja je trebala biti financirana iz EU, za što je splitska bolnica dobila 20 milijuna eura, a tadašnje ministarstvo, na čijem je čelu bio Siniša Varga koji je odobrio taj projekt, obvezalo se dati tri milijuna eura. OHBP je trebao imati Hitni dječji prijem i Zavod za hitnu medicinu, a natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja objavljen je početkom studenog 2015. godine.