Dnevne novosti

U projektu Hrvatske zajednice županija 'Otvoreni proračun' 15 županija

12.01.2017 07:30 ZAGREB, 11. siječnja 2017. (Hina), U projekt Hrvatske zajednice županija (HZŽ), kojima se građanima na uvid daju proračunski podatci pojedinih županija putem aplikacije 'Otvoreni proračun',  do sada se pridružilo 15 županija, a posljednje tri su Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska, priopćeno je u srijedu iz HZŽ-a. U tijeku je prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu.

Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke, ističe se u priopćenju. „Najvažniji akt kojeg donosi svaka županija upravo je proračun sa svojim prihodima i rashodima. Želim pohvaliti projekt Otvorenog proračuna, jer je svojevrstan dobitak za građane koji će na transparentan, ali krajnje jednostavan način dobiti sve moguće informacije o samome proračunu“, rekao je varaždinski župan Predrag Štromar. Dodaje kako će građani na ovaj način dobiti i informaciju na što se troše njihov novac.  Zadovoljstvo uključivanjem u projekt Hrvatske zajednice županija izrazio je i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Projekt 'Otvoreni proračun' omogućit  će bolju transparentnost našeg proračuna i pridonijeti  boljoj komunikaciji s građanima i lakšem razumijevanju proračunskih podataka“, rekao je. Podsjetio je da je Požeško-slavonska županija i do sada objavljivala podatke o svome poslovanju, no ovaj će projekt omogućiti još bolji uvid u trošenje proračunskog novca. „Nastojimo da Županijski proračun oslikava puls i bilo svih građana Ličko-senjske županije, kako bi svaku razumnu primjedbu i sugestiju ugraditi u Izmjene i dopune proračuna da bi naš proračun bio što otvoreniji i transparentniji prema javnosti", rekao je ličko-senjski župan Milan Kolić.

Projekt 'Otvorenog proračuna' pokrenut u rujnu Potaknuti dobrim rezultatima istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna općina, gradova i županija, Hrvatska zajednica županija inicirala je u rujnu prošle godine projekt Otvorenog proračuna putem aplikacije. Njome se omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama, podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost.

No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije na jednostavan i čitljiv način daju podatke o proračunima svih jedinica.Više o projektu Otvoreni proračun možete pročitati na http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/, a proračunske podatke za petnaest hrvatskih županija pogledajte na http://datasimplified.com/proracun/.