Dnevne novosti

Potpredsjednik Kovačić: Postoji potrebna politička volja za provođenje reforme javne uprave

28.12.2016 07:25 ZAGREB, 27. prosinca 2016. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić predstavio je danas medijima suradnike koji će provoditi Akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine, kazavši da je temeljita reforma javne uprave njihov ključni zadatak.
Kovačić je kazao da nije kao doktor stomatologije došao pisati zakone i propise, nego sa svojim timom, koji je motiviran promjenama o kojima se toliko godina u Hrvatskoj govori, iskoristiti političku volju koja postoji dogovorom Mosta i HDZ-a za provođenje korjenite reforme javne uprave.Ona treba na kraju omogućiti da građani na jednom mjestu mogu obaviti svu komunikaciju s državom, kazao je.

Do sada su moji prethodnici pričali o reformama, ali nitko nije ništa mijenjao, jer je većini njih ovo bila polazna točka za daljnju političku karijeru. Meni politika karijera nije cilj i neću kalkulirati s provođenjem Akcijskog plana da ne bih ugrozio svoju karijeru, kazao je. Ako koalicijski partneri kažu da su se „šalili“ glede dogovora o reformi, Kovačić kaže da će se sa svojim timom - povući.

Rekao je da još nije moguće davati nikakve izjave o očekivanim promjenama teritorijalnog ustroja jer nisu napravljene potrebne analize. Nisam naslijedio nikakve analize koje bi nam mogle pomoći da odmah krenemo u promjene, kazao je i dodao da će se vjerojatno neke od manjih općina morati ukinuti, a neke udružiti kako bi mogle pružiti usluge građanima koje će biti zahtjevne. Akcijski plan je rađen u skladu sa Strategijom koju je usvojila koalicijska Vlada koju je vodio SDP u lipnju 2015, i Plan apsolutno poštuje kontinuitet vlasti, kazao je.

U svibnju 2017. imamo lokalne izbore i nakon toga imamo stabilne tri i pol godine da možemo obaviti sve pripreme i promjene, dodao je Kovačić.Mjere predviđene akcijskim planom teške su 880 milijuna kuna, od čega će Europska komisija sufinancirati 85 posto, rekao je Kovačić prilikom donošenja Plana na sjednici Vlade 14. prosinca.

Plan predviđa izgradnju funkcionalne i dostupne javne uprave. Njegove mjere uključuju pojednostavljenje pravila i ubrzavanje rada javne uprave, povećanje pravne sigurnosti, digitalizaciju svih tijekova s ciljem proširenja e-usluge građanima i poduzetnicima, povezivanje svih tijela državne uprave te uspostavljanje jedinstvenog načina komunikacije građana s tijelima državne uprave, rečeno je. Jedna od posljedica Plana bit će da u cijeloj Hrvatskoj činovnici za iste poslove primaju iste plaće, rekao je Kovačić.