Dnevne novosti

Civilne udruge pozvale MUP da izbjeglicama omogući ostvarenje prava traženja zaštite

20.12.2016 07:30 ZAGREB, 19. prosinca 2016. (Hina), Dvije civilne udruge iz Zagreba izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog informacija da Ministarstvo unutarnjih poslova kani izbjegle osobe, pronađene u krijumčarskom kombiju na autocesti kod Novske, vratiti odakle su došle, te su pozvale MUP da izbjeglicama omogući ostvarenje prava traženja međunarodne zaštite ili azila.
Predsjednica organizacije "Are You Syrious?" (AYS) Lejla Juranić podsjeća MUP u pismu na zakonske obveze države i policije propisane međunarodnim i domaćim pravnim okvirom, napose Ženevskom konvencijom o pravima izbjeglica, Zakonom o međunarodnoj zaštiti i drugim aktima, koje uključuju pravo izbjeglih osoba na traženje međunarodne zaštite te adekvatno informiranje osobe o tom pravu u prisutnosti prevoditelja. Također podsjeća da svaka drugačija praksa znači kršenje međunarodnih sporazuma koje je ratificirala Hrvatska i domaćih zakona.

Osim toga, AYS traži da MUP dozvoli volonterima i organizacijama civilnoga društva pristup osobama koje su pronađene u krijumčarskom kombiju, kako bi čitav proces realizacije njihovih prava bio transparentan.Formalno zatvaranje granica nije zatvorilo Balkansku rutu, nego je žrtve rata, neimaštine i političkog progona gurnulo u ruke krijumčarima koji prolaze našom zemljom, kaže se u pismu Lejle Juranić.

Centar za mirovne studije (CMS) zatražio je MUP da informira javnost o lokacijama na koje će osobe biti smještene jer objekt u Sisku zadnjih nekoliko mjeseci nije bio u funkciji.Osim toga, smatramo da povratak tih osoba u Srbiju nije humani odgovor jer su smještajni kapaciteti u Srbiji popunjeni, što bi značilo da će osobe koje su donedavno boravile u hrvatskim bolnicama biti prepuštene ulici i zimi, kažu iz CMS-a.

Događaj u blizini Novske jasan je pokazatelj da politike zatvorenih granica EU ne funkcioniraju i da se migracije ne mogu zaustaviti, kažu u CMS-u i dodaju da je potreba za migriranjem u sigurna područja sa ciljem zaštite života i dalje prisutna, te da neće nestati. Borba protiv krijumčara, koju je EU najavila, započet će u trenutku kada zemlje članice osiguraju legalne i sigurne prolaze do EU i osiguraju humanitarne evakuacije iz ratnih zona, kažu iz CMS-a.