Dnevne novosti

Plenković kaže da je s Bidenom "vrlo načelno" razgovarao o blokadi Srbije

14.12.2016 07:10 PAZIN/ZAGREB, 13. prosinca 2016. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je utorak navečer da s američkim potpredsjednikom Joem Bidenom nije konkretno razgovarao o blokadi srbijanskih pregovora s EU-om, nego o tome kako Hrvatska može pomoći zemljama jugoistočne Europe na putu u EU i NATO.
Nakon što je Srbija u Bruxellesu u utorak otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Unijom, srbijanski premijer Aleksandar Vučić optužio je Hrvatsku da je bila jedina članica EU-a koja se protivila otvaranju trećeg poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu. Vučić je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, kao i SAD-u rekavši da je Biden u utorak poslijepodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori, prenijela je agencija Tanjug.

Plenković je novinarima u Pazinu potvrdio da je razgovarao s Bidenom, ali da se o blokadi Srbije raspravljalo "vrlo načelno"."Nije bilo govora konkretno o blokadi, nego o procesu pristupnih pregovora, odnosno kako da u tom cijelom kontekstu odnosa Hrvatska svojim iskustvima bude od pomoći našim susjedima", rekao je Plenković. Komentirajući Vučićeve izjave, istaknuo je da su "stvari vrlo jasne i transparentne"."Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterija koje treba ispuniti.

Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni", rekao je Plenković."Glede poglavlja koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja, udžbenika i manjina. Očekujemo napredak Srbije u tom pogledu", pojasnio je.Bijela kuća priopćila je ranije da su Plenković i Biden razgovarali o euroatlanskim integracijama Zapadnog Balkana.U priopćenju se kaže da su Biden i Plenković razgovarali o važnosti euroatlanskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

"Čelnici su se suglasili da će napredak prema tom cilju pridonijeti miru, stabilnosti i napretku cijele regije", kažu u Bidenovu uredu, ne navodeći pojedinosti.Srbija je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u još dva poglavlja - 5 Javne nabave i 25 Znanost i istraživanje, čime se ukupi broj otvorenih poglavlja popeo na šest. Srbija je očekivala da će otvoriti pregovore još u jednom poglavlju - 26 Obrazovanje i kultura, ali zemlje članice o tome još nisu postigle suglasnost.Među onima koje su imale rezerve u vezi s tim poglavljem bila je i Hrvatska.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da Zagreb traži dodatna objašnjenja od Europske komisije, koja pregovora u ime zemalja članica te dodao da je optimist i da bi se rezerva mogla ukloniti vrlo brzo, možda već početkom sljedeće godine.

Zamjenica bugarskog premijera zadužena za europske poslove i ministrica obrazovanja Meglena Kuneva potvrdila je da njezina vlada nije dobila tražena objašnjenja i da zbog toga nije mogla podići svoje rezerve. Većina bugarskih pitanja odnosi se na prava bugarske manjine u istočnoj Srbiji.