Dnevne novosti

Sabor - raspravljene izmjene zakona o javnom bilježništvu te o plaćama sudaca

09.12.2016 08:00 ČEKIĆ
ZAGREB, 8. prosinca 2016. (Hina) - Saborski zastupnici u četvrtak poslijepodne ekspresno su raspravili izmjene dvaju zakona po hitnom postupku, izmjene Zakona o javnom bilježništvu i Zakona o plaćama sudaca.

Izmjenama se Zakon o javnom bilježništvu usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, to jest briše se odredba koja propisuje kao uvjet hrvatsko državljanstvo za imenovanje javnog bilježnika, dok se izmjenama Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika briše odredba o dodacima za plaću za zamjenika predsjednika suda i voditelje odjela, pojasnila je državna tajnica Ministarstva pravosuđa Sanja Mišević.

Što se tiče brisanja odredbe u Zakonu o plaćama sudaca, ono se predlaže jer se nije primjenjivala zbog nemogućnosti osiguranja sredstava u državnom proračunu. "Ta sredstava nisu osigurana ni u proračunu za 2017., a uvažavajući mišljenje Ustavnog suda o neprihvatljivosti takve prakse, predlaže se brisanje te odredbe", rekla je Mišević.

Davor Miličević u ime Kluba zastupnika HDZ-a kazao je da će izmjenama Zakona o javnom bilježništvu sada svi državljani članica Europske unije moći biti imenovani za javnog bilježnika u Hrvatskoj, ali  i naglasio da nema bojazni od konkurencije budući da se ostalim odredbama pripisuju dodatni uvjeti koje kandidat mora zadovoljiti, među ostalim i aktivno vladanje hrvatskim jezikom.

Marko Šimić (HDZ) najavio je u 2017. donošenje novog Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojim će se definirati njihova materijalna prava.