Dnevne novosti

Europski socijalisti smatraju da EU prijete neoliberalne, konzervativne i populističke politike

05.12.2016 07:25 PRAG, 3. prosinca 2016. (Hina/AFP) - Europskoj uniji prijete neoliberalne i konzervativne politike, ekstremizam i populizam, upozorila je Europska socijalistička stranka (PSE) i na završetku svog kongresa u subotu u Pragu i pozvala na razbijanje očaja.
"Te nerazborite godine štednje, sve izraženije nejednakosti i nesigurnosti, dovele su do očaja", piše u deklaraciji "Spašavanje Europe". Prema PSE, populisti profitiraju tom situacijom i šire laži, mržnje i podjele, kao što su pokazali britanski refendum i američki izbori."U brojnim zemaljama, krajnja desnica je već nesretna stvarnost", dodaje se u tom tekstu. "Sljedećih mjeseci nas očekuju veliki izazovi, uz odlučne izbore u raznim državama članicama 2017. i kasnije", podsjeća deklaracija PSE u kojoj su okupljene socijalističke, socijal-demokratske i laburističke stranke EU.

U tom tekstu se također poziva tursku vladu da se vrati vjerodostojnom političkom procesu i širenju političkog dijaloga. Krajem studenoga su turske vlasti spriječile skupinu od desetak zastupnika PSE koje je vodio njihov predsjednik Sergei Stanishev da se sastanu s čelnikom glavne prokurdske stranke HDP, Selahattinom Demirtasom, koji je u zatvoru zbog istrage o terorizmu. EU je oštro kritizirala to uhićenje.