Dnevne novosti

Sindikat policijskih službenika pokrenuo peticiju zbog ponovne odgode prava na otpremninu

28.11.2016 07:30 ZAGREB, 27. studenoga 2016. (Hina), Sindikat policijskih službenika izvijestio je u nedjelju da je pokrenuo potpisivanje peticije zbog stavljanja u proceduru izmjenjenog Zakona o policiji kojim se ponovno odgađa primjena prava policijskih službenika na otpremnine. 
To je četvrti put u osam godina da se odgađa primjena tog prava, priopćio je predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić. Pozvao je policijske službenike, bez obzira u kojem su sindikatu i jesu li uopće članovi sindikata, da pokažu zajedništvo i potpišu peticiju kako bi pokazali poslodavcu da su složni jer štitite pravo kolega za dostojanstven i zaslužen odlazak u mirovinu. 

Sindikat smatra da je članak 21. Zakona o policiji iz 2011., koji regulira otpremnine policijskim službenicima, donesen s 'figom u džepu' od tadašnje Vlade na čelu s ministrom Tomislavom Karamarkom jer se primjena tog članka odgađala do 1.  siječnja 2013. godine, odnosno financijska obveza se prebacivala novoj Vladi. Nakon toga je vlada Zorana Milanovića odgodila primjenu članka do početka 2015., i zatim do 1. siječnja 2017. 

„Dosadašnje odgode primjene navedenog prava pravdale su se teškom gospodarskom situacijom u kojoj se Hrvatska nalazila, a sada naprosto ne možemo vjerovati, da naš ministar (Orepić) ponovno po četvrti put predlaže odgodu primjene tog prava pod obrazloženjem da se to čini u cilju racionalizacije troškova u trenutku kada više nije teška gospodarska situacija i kada raste BDP te kada se pojedinim ministarstvima, poput obrane i kulture povećava proračun", ističu iz Sindikata policijskih službenika.