Dnevne novosti

HURS predlaže isključenje ponuditelja koji ne ispunjavaju obaveze iz postupka javne nabave

25.11.2016 07:33 ZAGREB, 24. studenoga 2016. (Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) predlaže Vladi da se u konačnom prijedlogu Zakonu o javnoj nabavi, radi sprječavanja kršenja prava radnika i mogućnosti da se izabere ponuditelj koji nema zaposlenih radnika, propiše obveza da se iz postupka javne nabave mora isključiti ponuditelja koji ne ispunjava obveze prema kod njega zaposlenim radnicima.
Treba isključiti ponuditelja koji ne ispunjava obveze s osnova zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, kao i poslodavca koji ne ispunjava obvezu redovite isplate plaće, ne poštuje sve propise koji se odnose na prava radnika, te ne priloži održivi poslovni plan koji uključuje i broj radnika te projicirani fond sati rada radnika, navodi se u HURS-ovom priopćenju.

Javna potrošnja je bitan element BDP-a i u tom kontekstu treba u prvi plan staviti društvenu odgovornost javne nabave. Udio javne nabave u BDP-u je porastao sa 9 posto u 2011. na više od 16 posto u 2013., kada je vrijednost ugovorenih poslova iznosila gotovo 40 milijardi kuna, podsjeća HURS-u. Uvođenjem dodatnih kriterija u javnu nabavu može se ostvariti niz ciljeva ekonomske i socijalne politike - od razvoja domaće proizvodnje do zapošljavanja teško zapošljivih osoba.

Cijena nikako ne smije biti jedini ključni kriterij prihvaćanja ponuda, jer se na taj način automatski ugrožava radnička prava, što je najbolje vidljivo na primjeru zaštitarske djelatnosti gdje se odgovoran posao povjerava naoružanim osobama za minimalnu plaću, te u građevinskom sektoru gdje je u zadnjih pet godina radna mjesta izgubilo više od 35.000 osoba.

HURS stoga smatra kako bi jedan od ključnih kriterija trebao biti da ponuditelj obvezno prilaže održivi poslovni plan za razdoblje pružanja ugovorene usluge kojim se jamči ugovorena razina radničkih prava. Na taj način osiguralo bi se zadržavanje broja zaposlenih radnika, uvjeta iz sklopljenih ugovora o radu i poštivanje kolektivnog ugovora za pojedinu djelatnost.