Dnevne novosti

ESLJP: Češka poticanjem poroda u bolnici ne ugrožava prava rodilja

16.11.2016 07:15 ZAGREB, 15. studenoga 2016. (Hina), Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) donijelo je u srijedu presudu u predmetu Dubská i Krejzová protiv Češke, u kojem je Hrvatska sudjelovala je kao umješač, te je utvrdilo da podnositeljicama nije povrijeđeno pravo na privatni i obiteljski život iz članka 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava zbog toga što nisu imale mogućnost poroda kod kuće uz asistenciju primalje.
Podnositeljice su željele roditi kod kuće uz asistenciju primalje, ali zbog uvjeta propisanih češkim zakonodavstvom u kojima je takva asistencija primalje bila dozvoljena, ali uz vrlo stroge uvjete, nisu imale stvarnu mogućnost odabrati porod kod kuće pa nisu imale drugu opciju nego se odlučiti na porod u bolnici, izvijestio ured zastupnika Hrvatske pred ESLJP-om. Europski sud je naglasio da nacionalne vlasti pojedine države imaju široku slobodu procjene pri reguliranju pitanja koja se odnose na porode kod kuće. Riječ je o pitanju o kojem ne postoji europski konsenzus, jer su planirani porodi kod kuće regulirani u 20 od 47 država članica Vijeća Europe.

Također ono uključuje i složena pitanja kao što su zdravstvene politike i upravljanje proračunskim sredstvima. Uz to, Europski sud je uzeo u obzir i mjerodavne podatke o povećanim rizicima za majku i dijete pri porodu kod kuće u odnosu na porod u bolnici, ističu u uredu.

Europski sud je ocijenio da je politika javnog zdravstva u Češkoj kojom se potiče na porode u bolnicama usmjerena na zaštitu zdravlja i sigurnosti majke i djeteta za vrijeme i tijekom poroda te da je njome uspostavljena pravična ravnoteža u odnosu na prava majki na privatni život, zbog čega nije došlo do povrede članka 8. Konvencije.

Zaključno, Europski sud je napomenuo da je Češka od 2014. poduzela više inicijativa za poboljšanje uvjeta za pacijentice i medicinsko osoblje u rodilištima diljem države te je pozvao češke vlasti da nastave s aktivnostima putem kojih će se osigurati stalno preispitivanje zakonskih odredaba kako bi one odražavale medicinska i znanstvena dostignuća, uz poštivanje ženskih reproduktivnih prava.

Pred Europskim sudom u tijeku je postupak protiv Republike Hrvatske u kojem se razmatra pitanje prava na porod kod kuće. Nakon što odluka Europskog suda u tom predmetu bude donesena, Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava će o istoj informirati javnost, izvijestio je ured zastupnika pred ESLJP-om.