Dnevne novosti

Šibenski ODO ne želi komentirati Horvatinčićeva odvjetnika - Riječ je samo o povredi kaznenog postupka

15.11.2016 07:10 ŠIBENIK, 14. studenoga 2016. (Hina), Obnašateljica dužnosti općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku Irena Senečić rekla je u ponedjeljak kako nema potrebu komentirati izjave branitelja Tomislava Horvatinčića budući da Županijski sud u Zadru nije ni razmatrao žalbene razloge jer je presuda Tomislavu Horvatinčiću ukinuta čim je utvrđena bitna povreda kaznenog postupka.

Obrana je očito iznijela podatak koji im ide u prilog, rekla je Senečić komentirajući izjavu odvjetnika Branka Baice da je prvostupanjska presuda ukinuta jer Općinski sud u Šibeniku "nije pravično valorizirao Horvatinčićevo psihofizičko stanje u trenutku pomorske nesreće u kojoj je 2011. godine kod Primoštena usmrtio talijanski bračni par". 

Senečić je rekla da je prihvaćena i  žalba Općinskoga državnog odvjetništva, baš kao i žalba obrane, ali u pogledu bitnih povreda. Ostalo što se isticalo u žalbi sud nije niti razmatrao jer viši sud, čim utvrdi bitne povrede kaznenog postupka, i sam mora po službenoj dužnosti ukinuti presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje. Tako sud nije niti razmatrao ostale žalbene razloge koje smo isticali u žalbi, rekla je Senečić. 

Nakon izricanja presude Horvatinčiću na 20 mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje na tri godine,  Senečić je na 18 stranica žalbe objasnila zašto za njega traži bezuvjetni zatvor, što će pokušati dokazati i na novom suđenju u Šibeniku pred istim sudskim vijećem. Horvatinčićev branitelj Baica izjavio je pak prošlog tjedna za portal "ŠibenikIN" da sadržaj dokaza na suđenju dovršenom u studenom prošle godine nije ocijenjen pravilno pa će svi dokazi ponovno biti izvođeni na novom suđenju koje još nije dogovoreno.

"Ukratko, borba se nastavlja", rekao je tada Baica. Obavijest o ukidanju prvostupanjske presude stigla je na šibenski Općinski sud prošlog četvrtka, nakon što su odlukom Županijskoga suda u Zadru prihvaćene žalbe državnog odvjetnika i obrane Tomislava Horvatinčića te je, u povodu tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuta prvostupanjska presuda od 18. studenoga prošle godine, a spis predmeta vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred istim sudskim vijećem sa sutkinjom Majom Šupe na čelu.