Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa otvorilo vrata građanima

07.11.2016 07:15 ZAGREB, 4. studenoga 2016. (Hina), Ministarstvo pravosuđa u petak je u povodu Europskog dana pravosuđa otvorilo vrata građanima kako bi se upoznali s organizacijom i djelokrugom njegova rada.
To je prvi put da je Ministarstvo organiziralo dan otvorenih vrata omogućivši posjetiteljima da postavljaju pitanja o pravnom sustavu i njihovim pravima u području građanskog pravosuđa.Građanima je predstavljen čitav radni proces, od pisarnice gdje počinje i završava svaka aktivnost, preko elektroničkih servisa, odnosno usluga za građane poput e-predmeta, izvadaka iz zemljišnih knjiga ili sudskog registra do pojedinih uprava, poput uprave za zatvorski sustav, uprave za podršku žrtvama i svjedocima i za probaciju kojom se želi pomiriti život u zatvoru i na slobodi.

Djelatnici uprave za zatvorski sustav kazali su kako svrha kažnjavanja nije represija nego rehabilitacija reintegracija u društvu. Među zatvorenicima je sve više ovisnika o drogi, alkoholu i kocki zbog čega ih se uključuje o odgovarajuće programe. Predstavnici uprave za probaciju rekli su da im se pojedini  zatvorenici javljaju i nakon što im istekne ta obveza, dok neke zatvorenike koji su proveli više vremena iza rešetaka nego na slobodi trebaju učiti kako se, primjerice koristi bankomat.

Elektroničke usluge preko kojih građani putem interneta mogu osnovati tvrtku ili provjeriti poslovanje tuđe tvrtke, ali i pratiti tijek sudskog predmeta iz mjeseca u mjesec sve su popularnije. Uskoro bi građani, kako je najavljeno, putem interneta trebala biti dostupna i uvjerenja da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.