Dnevne novosti

Sindikat: Marić kao državni tajnik obećao automatski rast osnovice, a sada nudi razgovore o sporazumu

25.10.2016 07:15 ZAGREB, 24. listopada 2016. (Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u ponedjeljak da je Zdravko Marić kao državni tajnik u Ministarstvu financija 2009. godine obećao sindikatima državnih službi automatski rast osnovice za plaće, a sada im, kao ministar financija, nudi tek razgovore o sporazumu o osnovici.

Zdravko Marić, kao državni tajnik u Ministarstvu financija i Vladin pregovarač sa sindikatima, 26. je ožujka 2009. godine članovima Glavnog povjereništva Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske obećao automatsko povećanje plaća nakon što se ostvari rast BDP-a od 2 posto za dva uzastopna tromjesečja, a zatim pregovore oko dinamike daljnjeg rasta osnovice za izračun plaća, podsjeća sindikat u priopćenju.

Zahvaljujući njegovu jamstvu o automatskom rastu plaća kad se ispune uvjeti iz sporazuma, sindikalci su prihvatili dodatak sporazumu kojim je osnovica za plaće od 5415 kuna iz siječnja 2009. godine vraćena na razinu osnovice iz 2008. godine, tj. na 5108 kuna.

Sada Marić, kao ministar financija u Vladi Andreja Plenkovića, u emisiji "Otvoreno" HRT-a od 19. listopada razgovore sa sindikatima o pitanju sporazuma o osnovici najavljuje kao jedno od pet prioritetnih pitanja, uz proračun, poreznu reformu, upravljanje javnim dugom i problematiku švicarskog franka.

Marić je tako, usporedo s karijernim uzletom od državnog tajnika u Ministarstvu financija, preko direktora u Agrokoru, do ministra financija, prestao doslovno tumačiti odredbe sporazuma u čijem je kreiranju i sam sudjelovao, pa danas umjesto njegove dosljedne primjene nudi razgovore o "pitanju sporazuma o osnovici", ističe sindikat.

Također, Vlada je u međuvremenu smanjila plaće državnih službenika za dodatnih tri posto korekcijom koeficijenata, zakonom o uskrati dodataka po osnovi staža za 4, 8 i 10 posto i odgodila primjenu sporazuma izrazivši rast BDP-a, nakon 2,8 posto u trećem kvartalu 2015. godine, u pet decimala ili 1,99948 posto u zadnjem tromjesečju iste godine.

Sindikat se stoga pita može li od Vlade Andreja Plenkovića i njezina ministra financija Zdravka Marića očekivati da će moto "vjerodostojno", s kojim je HDZ ušao u kampanju za parlamentarne izbore, poštovati i kad su u pitanju sindikati, kaže se u priopćenju.