Dnevne novosti

Grabar-Kitarović u Sisku: Postupit ćemo na najbolji način za Rafineriju i Inu

19.10.2016 07:15 SISAK, 18. listopada 2016. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je iz Siska pozvala sve parlamentarne stranke da usuglase stavove u odnosima s mađarskim MOL-om vezano za sisačku Rafineriju i Inu općenito, naglasivši potrebu postizanja nacionalnog konsenzusa i zajedništva po tom pitanju. 
"U svakom slučaju, postupit ćemo na način koji je najbolji za sisačku Rafineriju i Inu općenito", izjavila je predsjednica nakon sastanka s predstavnicima sindikata i udruge branitelja koji djeluju u sisačkoj Rafineriji, na kojemu je naglašeno da su odnosi s MOL-om te opstojnost Rafinerije prevažno pitanje za sigurnost Hrvatske i njenu energetsku neovisnost. "Riječ je o strateškim pitanjima za Republiku Hrvatsku, što je i jedna od podloga političke stabilnosti i gospodarskoga razvoja zemlje.

Ove ću stavove u razgovoru prenijeti novom mandataru i novoj Vladi, odmah nakon što bude potvrđena. Novi mandatar i ja se slažemo da je riječ o strateškom pitanju, kako za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, tako i za Republiku Hrvatsku. Danas sam podrobno čula stavove i nastavit ću dalje postupati sukladno svojim ustavnim ovlastima, a naravno i sve državne institucije pozivam da postupe po svojim ovlastima", poručila je. 

Za odnose s MOL-om i arbitražu koja je u tijeku, Grabar-Kitarović je naglasila potrebu da Hrvatska zadrži zajedničko stajalište po tom pitanju kao stvar nacionalne sigurnosti bitne za budućnost Hrvatske, a ne samo izdvojeno pitanje Rafinerije i Ine.

Grabar-Kitarović: Očekujem da će se kroz nekoliko mjeseci riješiti odnosi s MOL-om  

Ocijenila je kako procesi koji se odvijaju paralelno idu u dobrom pravcu, pa se može očekivati da će se kroz nekoliko mjeseci riješiti pitanje odnosa Ine i MOL-a, ali i nadograđivati odnosi Hrvatske s Mađarskom, s obzirom da je ovaj problem narušio i međudržavne odnose te destabilizirao prostor energetike u Hrvatskoj. Predsjednica je rekla kako je u razgovoru s predstavnicima sindikata i braniteljima, koji čine zajednički Stožer za obranu Rafinerije, zaključeno da je za to nužno ostvariti suglasnost svih parlamentarnih stranaka jer to, kako je rekla, nije samo pitanje Vlade, nego nacionalnog konsenzusa i zajedništva.

Sindikati i radnici Rafinerije, dodala, je, cijelo vrijeme moraju biti uključeni u postupak i o njemu moraju biti informirani. Predrag Sekulić, glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, izrazio je zadovoljstvo na ugodnom, otvorenom i konstruktivnom razgovoru s predsjednicom, te izrazio uvjerenje kako će proces s MOL-om krenuti u željenom pravcu.

Ocijenio je kako se u posljednje vrijeme neke stvari mijenjaju i idu u pozitivnijem smjeru. Tijekom razgovora, predstavnici Rafinerije su odbacili tvrdnje MOL-a kako je sisačka Rafinerija nerentabilna, uvjeravajući da bi Rafinerija polugodišnjom preradom nafte poslovala pozitivno. Tajni odvoz nafte željezničkim cisternama iz Graberja Ivanečkog na preradu u Rijeku prije desetak dana, upozorili su, bio je korak prema gašenju proizvodnja u Sisku.