Dnevne novosti

Karlovačka dogradonačelnica Kolaković neće dati ostavku zbog odluke o sukobu interesa

19.10.2016 07:10 KARLOVAC, 18. listopada 2016. (Hina), Zamjenica karlovačkoga gradonačelnika Marina Kolaković (HSS) nema namjeru dati ostavku, od gradonačelnika Damira Jelića (HDZ) nije dobila zahtjev da to učini te nije odlučila hoće li se žaliti Upravnom sudu na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje je u petak objavilo da je bila u sukobu interesa 2011. kao predsjednica Gradskog povjerenstva za subvencioniranje kamata.
Marina Kolaković rekla je u utorak na konferenciji za novinare, nakon što je karlovački SDP od nje zatražio da zbog sukoba interesa da ostavku, a ako to ne učini, zatražio je od gradonačelnika da je smijeni, kako se ne smatra odgovornom za sukob interesa pri dodjeli subvencioniranih kamata tvrtki "Eurotrade" 2011. u kojoj je suvlasnica četvrtine temeljnog kapitala.

Riječ je o subvenciji od 1622 kune. Istaknula je kako ne vidi zašto bi se na tu odluku žalila. "Mogla bih se žaliti na to jesam li ostavila dobar 'vanjski dojam o nepristranosti dužnosnika' jer u tom slučaju Povjerenstvo za sukob interesa nije utvrdilo nikakvo pogodovanje, nikakvu zloporabu, taj posao je čist, a zahtjev tvrtke 'Europatrade' odobren je kao i zahtjevi 130 drugih tvrtaka", rekla je Kolaković. Ocijenila je da je njezin jedini propust što se nije izuzela pri glasovanju jer je smatrala da bi to bilo licemjerno.

Na pitanje bi li se danas izuzela od odlučivanja da je još u tom gradskom povjerenstvu, odgovorila je kako ne bi, iako bi to bilo oportuno i mudro s obzirom na to da joj je to priuštilo određenu hajku i neugodnosti. Rekla je kako ne osjeća ni moralnu odgovornost te da je to dodatno učvrstilo njezino uvjerenje da bi svi gospodarski subjekti u Republici Hrvatskoj na natječajima općina, gradova i županija za poslove trebali imati jednake šanse, pri čemu bi pod posebnom lupom mogli i trebali biti  ponuđači koji su u nekoj vezi s dužnosnicima zbog mogućeg sukoba interesa. 

"Zakon treba mijenjati i HSS će u Saboru to pokrenuti. Neki naši partneri u inozemstvu vrlo su iznenađeni takvim našim zakonodavstvom, ne smatraju ga dobrim jer se po njemu gospodarstvom u nacionalnoj ekonomiji mogu baviti samo oni koji kroz to gospodarstvo nisu prošli. Osim toga, zakon je diskriminirajući. Ne smijem godinu dana nakon dužnosničke funkcije raditi ni u jednoj tvrtki koja je poslovala s gradom Karlovcem. Šest mjeseci mogu dobivati plaću, a drugih šest mjeseci živjeti od zraka. Kao da se birokracija želi zaštititi od toga da unutar tog prostora može doći netko izvan tog područja. 

Nije dobro da se tvrtkama koje su u bilo kakvoj vezi s nekim dužnosnikom onemogućava rad", rekla je Kolaković. Ne bude li se Kolaković žalila na odluku, spis ide u DORH u onom dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovora između tvrtke, Grada i banke, a tvrtka će morati vratiti Gradu subvenciju na kamate u iznosu od 1622 kune. Bude li se žalila, da ne bi ostala kriva, kako je rekla, "sve će trajati i koštati", a ne zna na što bi se žalila.

 "Znam da je Tomislav Karamarko posegnuo za pravnim lijekom i žalio se Upravnom sudu, ali moja odgovornost ne potpada pod isti članak sukoba interesa, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je proglašena odgovornom za sukob interesa za raspodjelu doniranih sredstava po istom članku kao i ja, ali mi nije poznato je li pokrenula upravni spor. Nije mi poznata sudska praksa koja bi mi pokazala je li mudro otvarati upravni spor, da se ne bi ovo otegnulo predugo. Upravo mi je žao bivših ministara Siniše Varge, Andreje Zlatar-Violić i Ante Kotromanovića, koji su zbog sličnih razloga svojim kaznama pomogli državni proračun", rekla je Kolaković.