Dnevne novosti

Obrana tvrdi da su dokazi u aferi Nadstrešnice nezakoniti

14.10.2016 07:10 ZAGREB, 13. listopada 2016. (Hina), Zbog zahtjeva obrane da se izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima zagrebački Županijski sud u četvrtak nije odlučio o osnovanosti optužnice protiv bivšeg zagrebačkog dužnosnika Davora Jelavića te ostalih optuženika koje Uskok tereti da su grad oštetili prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima.
Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je potkrijepila tvrdnjom da je tijekom istrage došlo do razdvajanja i ponovnog spajanja istrage protiv petero okrivljenika, čime je, po njihovu mišljenju, došlo do zlouporabe postupka.Sutkinja Daniela Kustec odluku će objaviti idućeg tjedna, u četvrtak, nakon čega nezadovoljna strana ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Optužnicu u tzv. slučaju Nadstrešnice Uskok je podnio u srpnju prošle godine. Uz Jelavića koji je kao pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet slovio kao jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, optužnicom je obuhvaćena i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin, direktor tvrtke "Gamont" Petar Gavrilović, nadzorni inženjer Mladen Siketić i bivši direktor "Gredelja" Antun Fabek.

Direktora "Gamonta" tereti se da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su Jelavić i pomoćnica navodno znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom dali su suglasnost za dodatno plaćanje. Jelavić je plaćanje navodno naložio nakon što su direktor "Gamonta" i nadzorni inženjer sporne radove obračunali kao vantroškovničke, čime je na štetu grada toj tvrtki pribavljena korist od gotovo 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, tvrdi Uskok.

Jelavića i njegovu pomoćnicu Uskok tereti i da su gradski proračun oštetili jer su se s bivšim direktorom Gredelja Fabekom, od srpnja 2008. do prosinca 2009. dogovorili da će izradu i montažu nadstrešnica prepustili "Gredelju", bez obzira na druge ponuditelje. Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora "Gredelja" i njegova pomoćnica su pritom, po tvrdnjama Uskoka, protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da odabere najpovoljnijeg ponuditelja.

S "Gredeljom" je u konačnici, bez obzira što njihova ponuda nije ispunjavala obvezujuće uvjete nadmetanja, sklopljen ugovor o nabavi i montaži 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, čime je toj tvrtki pribavljena nepripadna korist od preko 1,5 milijuna kuna, dok je Zagreb oštećen za preko šet milijuna kuna bez PDV-a, objavio je Uskok nakon podizanja optužnice.

Jedan od Bandićevih najbližih suradnika krajem prosinca 2013. našao se u pod istragom zbog sumnje da su mimo javne nabave "Gredelju" omogućio izgradnju sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu. I u tom su slučaju spominjana Vesna Lubin i čelnik "Gredelja", a u lipnju prošle Jelavić se, zajedno s još sedam optuženika, našao i na Uskokovoj optužnici zbog nezakonitih izmjena GUP-a i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna.

Početak suđenja u tom slučaju zakazan je za 21. studenoga.