Dnevne novosti

HURS: Zbog sporosti pravosuđa rad u RH ne može se nazvati dostojanstvenim

07.10.2016 07:35 ZAGREB, 6. listopada 2016. (Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je u četvrtak, uoči Svjetskog dana dostojanstvenog rada 7. listopada, na sporost hrvatskih tijela kaznenog progona i pravosuđa u cjelini, ističući to kao jedan od temeljnih problema zbog kojih se rad u Hrvatskoj ne može nazvati dostojanstvenim.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević je na konferenciji za novinare ocijenio kako je rad u Hrvatskoj sve samo ne dostojanstven, zbog pogrešnih ekonomskih politika hrvatskih vlada i što su stvarni gospodari u Hrvatskoj banke i uvozni lobiji. To je, kazao je, dovelo da pada broja radnih mjesta, osobito u prerađivačkoj, poljoprivredno-prehrambenoj i građevinskoj industriji te iseljavanja radno aktivnog stanovništva. Najvećim problemom hrvatskog društva označio je sporo i neučinkovito pravosuđe.

Po njegovim riječima, DORH pristupom da pravda mora biti spora relativizira kaznena djela, zločin i pravdu, napominjući da je u procesu pretvorbe i privatizacije iz zemlje izneseno više od 4 milijarde tadašnjih njemačkih maraka. "Na obećanjima kako će se to procesuirati dobivani su i izbori, ali se i dalje ništa ne događa. Radna mjesta nestaju, a DORH ne radi svoj posao", poručio je Matijašević. 

Iznio je tri slučaja kada je sindikat, "potaknut spoznajom o mogućem kriminalu", podnio kaznene prijave te se u interesu radnika obratio DORH-u, ali da uzaludno čekaju rezultat njegova rada. Ako DORH ne radi svoj posao, zašto bismo plaćali poreze kojima se financira taj nerad, upitao se.   

Naveo je prijavu koji je sindikat podnio zbog sumnji u mogući kriminal u šibenskom TLM-u koji je, kaže Matijašević, potaknut i izostankom reakcije šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, iako se od 2009. smišljeno i namjerno na štetu TLM-a pogoduje dobavljačima, ugovaraju nepotrebne intelektualne usluge i na taj način iz TLM-a izvlači više od 10 milijuna eura. Kako pravosuđe nije reagiralo, dodao je, epilog je uništena tvornica koja se jedva izvukla od potpune propasti, izgubljena radna mjesta i uništen čitav nizo manjih poduzeća, dobavljača i kooperanata TLM-a. 

HURS je podnio kaznenu prijavu i splitskom Županijskom državnom odvjetništvu zbog mogućeg kriminala u splitskoj trajektnoj luci u kojoj je od 2008., unatoč gubitku više od tri milijuna kuna, dioničarima isplaćena dividenda veća od 22 milijuna kuna, dok je za plaće radnika utrošeno manje od 5 milijuna kuna. U međuvremenu, tvrdi Matijašević, nastavlja se izvlačenje novca iz tvrtke putem raznih pozajmica, radnici su na minimalcu, društvo gubi koncesiju na pomorskom dobru, radnici otkazuju suradnju, a poslodavac ih odbija odjaviti pa su trenutno zaposleni kod dva poslodavca "i sve to Inspekciji rada ne predstavlja nikakav problem". 

Osječkom Županijskom državnom odvjetništvu HURS je, pak, podnio prijavu zbog sumnji u kriminal u pretvorbi i privatizaciji te kasnijem poslovanju Osječke tvornice Koža koja više ne radi i od koje je, upozorava, ostala tek zgrada, a radnici ne rade i najvjerojatnije su ostali bez potraživanja. "I to upravo zbog toga što pravosuđe i organi kaznenog gonjenja nisu na vrijeme utvrdili i sankcionirali nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzročenje stečaja i sklapanje štetnih ugovora", rekao je predsjednik HURS-a.