Dnevne novosti

Guterres bi trebao postati novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda

06.10.2016 07:15 UJEDINJENI NARODI, 5. listopada 2016. (Hina/afp) – Bivši portugalski premijer Antonio Guterres bi trebao postati novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda, objavili su diplomati u srijedu nakon šestog kruga glasovanja u Vijeću sigurnosti.Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin izašao je s tajnog glasovanja s preostalih 14 veleposlanika kako bi objavio da je Guterres "očiti favorit" za nasljednika Ban Ki-Moona. 
Čurkin je najavio kako će se formalno glasovanje održati u četvrtak kako bi se potvrdio izbor Guterresa,  te je dodao kako će to biti učinjeno "aklamacijom".  Tijekom glasovanja u srijedu su Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD, stalne članice s pravom veta, po prvi put koristile ružičaste glasačke listiće kako bi naznačile hoće li blokirati izbor nekog kandidata. Guterres, koji je deset godina bio čelnik UN-ove organizacije za izbjeglice, dobio je 13 pozitivnih glasova, od kojih su četiri bili od strane država s pravom veta, te dva suzdržana glasa, od kojih je jedan bio od stalne članice. 

Bivši portugalski premijer na toj je funkciji bio od 1995. do 2002., a u proteklih 5 neformalnih glasovanja UN-a o novom glavnom tajniku bio je na prvom mjestu. Jednom kad ga Vijeće sigurnosti službeno podrži, taj socijalistički političar biti će predstavljen Općoj skupštini koja treba odobriti njegovu kandidaturu. U utrci za položaj glavnog tajnika natjecalo se 10 kandidata. Ako bude potvrđen, Guterres će na tu funkciju stupiti 1. siječnja.