Dnevne novosti

Visoki povjerenik UN-a: sve više država onemogućava promatračima pristup

14.09.2016 07:20 ŽENEVA, 13. rujna 2016. (Hina/dpa), Sve veći broj vlada zabranjuje pristup promatračima Ujedinjenih naroda za ljudska prava njihovim državama, tvrdeći kako se ne bi smjeli miješati u njihove unutrašnje stvari, rekao je u utorak povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein.

Al Hussein je prozvao države poput Turske, Kine i Filipina zbog odgađanja ili blokiranja nezavisnog nadzora UN-u."Države mogu zatvoriti moj ured, ali nas neće ušutkati, niti će nas zaslijepiti", rekao je Zeid na godišnjoj rujanskoj sjednici Odbora za ljudska prava UN-a u Ženevi.

"Naprotiv, pokušaji da izbjegnu ili odbiju legitiman nadzor potiču očito pitanje: što točno skrivate od nas?", istaknuo je taj jordanski diplomat.Zeid je kritizirao Tursku zbog onemogućavanja nadzora u nemirnim kurdskim regijama, te je dodao kako Peking o misiji Ujedinjenih naroda njegovog ureda raspravlja već 11 godina. 

Al Hussein traži pristup Filipinima, gdje je ubijeno stotine osumnjičenih kriminalaca u ratu protiv droge predsjednika Rodriga Dutertea. Naglasio je da je i američka vlada odbila dopustiti istragu o izvještajima o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u zatvoru u Guantanamu.