Dnevne novosti

U ime obitelji: zahtjev Ustavnome sudu da ponovno razmotri odluku o referendumu

02.09.2016 07:30 ZAGREB, 1. rujna 2016. (Hina), Udruga "U ime obitelji" predala je zahtjev Ustavnome sudu i Ministarstvu uprave da ponovo razmotre svoju odluku da se ne raspiše referendum o promjeni izbornoga sustava i zakonodavstva, i to zbog pozivanja na lažni broj birača u Republici Hrvatskoj jer, tvrdi ta udruga, u Hrvatskoj ima 3, 5 do 3, 7 milijuna birača, a ne kako je svojevremeno tvrdilo Ministarstvo uprave, 4,1 milijun birača.

Udruga "U ime obitelji" prikupila je 380 tisuća potpisa u okviru svoje inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", rekla je Markić u četvrtak novinarima ispred Ustavnoga suda. Podsjetila da je Ministarstvo uprave ocijenilo kako 380 tisuća potpisa nije deset posto od ukupnoga broja birača u Republici Hrvatskoj. 

"Svi podatci pokazuju da nema više od 3,5 milijuna birača", dodala je Markić i pri tome se pozvala podatke Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osigurane (HZZO), demografa i neka kasnija tumačenja Ministarstva uprave.

Istaknula je kako je, na prošlim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, bilo 3,7 milijuna birača a HZZO ima 3, 5 milijuna osiguranika. "Temelj demokracije je poštivanje volje birača, a promjena izbornoga zakona temelj je promjena u Republici Hrvatskoj", ocijenila je. 

Član te udruge Ivo Džeba podsjetio je pak na i neke zahtjeve koje su iznijeli kada su tražili referndumsko izjašnjavanje o promjeni izbornoga sustava i zakonodavstva, kao što su zabrana predizbornoga koaliranja, smanjenje izbornoga praga na tri posto, drukčiju organizaciju izbornih jedinica te pravo na tri preferencijalna glasa.