Dnevne novosti

SKDD bez obveze uplate dijela dobiti u proračun

30.08.2016 07:20 ZAGREB, 29. kolovoza 2016. (Hina), Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici dopunila Odluku o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u državni proračun za 2016. godinu, tako da je na popis društava koje nemaju obvezu uplate dijela dobiti u ovogodišnji proračun uvrstila Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD).

Vlada je u svibnju donijela odluku kojom se određuju visina, način i rok uplate sredstava s osnove dobiti trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku za 2015. godinu, koja će biti uplaćena u državni proračun za 2016. godinu. Odredbe te odluke primjenjuju se na trgovačka društva utvrđena posebnim popisom, s kojeg su izuzete Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Plinacro, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Zračna luka Dubrovnik, a sada im se pridružuje i SKDD.

Prema vladinoj odluci iz svibnja, tvrtke od strateškog i posebnog interesa kojima je država većinski vlasnik imaju obvezu dio dobiti nakon oporezivanja ostvarene u 2015. uplatiti izravno u državni proračun, razmjerno paketu dionica ili udjela države u njihovom temeljnom kapitalu. U onima u kojima država ima manjinski udio, pak, predstavnici države u upravljačkim tijelima imaju obvezu zahtijevati da se također razmjerni dio dobiti uplati u proračun.

Sukladno odluci Vlade, u proračun bi se trebalo uplatiti 60 posto lanjske neto dobiti, a iznimka je tvrtka Agencija Alan d.o.o., koja mora u proračun uplatiti cjelokupnu dobit, koja će se, kako stoji u Odluci, namjenski koristiti za modernizaciju i djelovanje Oružanih snaga.