Dnevne novosti

Tolušić: Osijek i Sveučilište spremni za realizaciju projekata sredstvima EU fondova

25.08.2016 07:10 OSIJEK, 24. kolovoza 2016. (Hina), Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu u Osijeku kako se na osječkom području pripremaju projekti vrijednih više od milijardu kuna te da su grad Osijek i osječko Sveučilište dobro ekipirani i pripremljeni za privlačenje sredstava iz EU fondova, a osječko Sveučilište je, kada je u pitanju razina pripremljenosti projekata, najspremnije od svih hrvatskih sveučilišta. 
Na sastansku s čelnicima Sveučilišta i Gradske uprave ministar Tolušić kazao je kako se u sveučilišnom kampusu pripremaju projekti vrijedni oko 100 milijuna eura, ocijenivši kako bez takvih projekata nema razvoja Slavonije niti otvaranja radnih mjesta. Podsjetio je na projekte izgradnje novog i obnove starog studentskog doma, dodavši kako su u tijeku aktivnosti kojima bi nekadašnji osječki hotel "Mursa" došao u vlasništvo Sveučilišta, i prenamijenio u studentski dom.

Među projektima koji se pripremaju u gradu Osijeku ministar Tolušić naveo izgradnju luke za rasute terete, vrijednu oko 17 milijuna eura, projekt obnove osječke povijesne gradske jezgre Tvrđe, vrijedan oko 19 milijuna eura, izgradnju novih tramvajskih pruga  te obnovu osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), za koju se, u prvoj fazi, planira više od 80 milijuna kuna.

Riječ je o projektima značajnim za daljnji razvoj gospodarstva i turizma. Grad i Sveučilište ekipirali su se ljudima koji znaju pisati projekte, ali toga nikada dosta, i svaka kuna, uložena uložena u radna mjesta ljudi, koji znaju kako privući sredstva EU fondova je dobro uložen novac, istaknuo je Tolušić.

Prorektor osječkoga Sveučilišta Damir Markulak izvijestio je kako se u kampusu, uz ostalo, trenutno radi na projektima izgradnje sveučilišne knjižnice, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Akademskog centra pravne izvrsnosti te Istraživačko-razvojnog centra elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije.

Realizacijom tih projekata, kao i proširenjem kapaciteta studenstkog smještaja, nastojimo studentima stvoriti uvjete za rad i ostanak na tome području, kazao je Markulak. Tijekom boravka u Osječko-baranjskoj županiji ministar Tolušić obići će sveučilišni kampus, poslovnu zonu Nemetin te općine Vuka i Čepin.