Dnevne novosti

Bandićeva "afera štandovi" idućeg tjedna ponovno na sudu

24.08.2016 07:25 ZAGREB, 23. kolovoza 2016. (Hina), U jeku predizborne kampanje u koju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ušao kao "kandidat za premijera" Županijski sud idućeg bi tjedna ponovno trebao odlučivati o osnovanosti ranije odbačene optužnice kojom Uskok Bandića tereti zbog pogodovanja udruzi "U ime obitelji".
Prvu optužnicu protiv Bandića za tzv. aferu štandovi optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju prošle godine zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.No, Vrhovni je sud u svibnju prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka, "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Vrhovni sud je zaključio da u činjeničnom opisu zlouporabe položaja i ovlasti za koje se Bandić i ostali terete "nije potrebno navoditi blanketne norme koje su eventualno prekršene, jer se ono može počiniti a da se pritom ne krše takve norme, već počinitelj koristi svoja ovlaštenja na protupravan način u materijalnom smislu, tj. u obavljanju službene radnje formalno ostaje u granicama ovlasti određenih za njegovu funkciju...".

Uskok Bandića u "aferi štandovi" tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. Novu sjednicu optužnog vijeća, zakazanu za ponedjeljak 28. kolovoza, ponovno će voditi sutkinja Pavelin Borzić.

Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka i u drugom slučaju protiv Bandića, tzv. aferi Agram, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage. Zbog toga je odluka o osnovanosti najveće optužnice protiv Bandića odgođena dok Vrhovni sud ne odluči jesu li dokazi u slučaju Agram zakoniti ili nisu.