Dnevne novosti

Savez slijepih traži opoziv uredbe koja ugrožava rad udruga osoba s invaliditetom

24.08.2016 07:35 ZAGREB, 23. kolovoza 2016. (Hina), Hrvatski Savez slijepih zatražio je od tehničkog premijera Tihomira Oreškovića da opozove za njih 'ponižavajuću' uredbu kojom je Vlada uskratila 50 posto sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva i time za isti postotak oštetila udruge osoba sa invaliditetom iako su one već temeljem potpisanih ugovora ustrojile svoje sustave.
'Humana' uredba onemogućila je funkcioniranje hladnog pogona udruga i saveza osoba sa invaliditetom pa je njihova opstojnost više nego upitna, priopćio je Hrvatski savez slijepih, upozoravajući da će se u rujnu i listopadu mnoge od tih udruga naprosto ugasiti. Savez ističe da je država spornom uredbom na njihove udruge prenijela svoju odgovornost za ranjive skupine, a uskratila im sredstva za njezino provođenje.  

"Nisu samo nabrojane štete posljedica uredbe jer su u pitanje dovedeni i osnovni parametri civilnog društva u smislu zagovaranja i djelovanja u sferi donošenja zakona koji bi trebali regulirati prava OSI", kažu u Hrvatskom Savezu slijepih.  Savez želi da se opozive spornu uredbu koju je Oreškovićeva Vlada donijela 22. travnja 2016. kako bi se preduhitrio posrtaj, ako ne i urušavanje kakvog-takvog sustava udruga i saveza.  

"U ime 6200 slijepih osoba Hrvatske, te u ime svih koji bi mogli ostati bez spomenutih socijalnih usluga, apeliram na vašu savjest i još jednom molim za odluku koja će se uklopiti u čitav niz odluka koje ste donijeli u statusu tehničkog premijera, nakon raspuštanja hrvatskog Sabora", naveo je predsjednik Saveza slijepih Vojin Perić u otvorenom pismu premijeru.

 Perić navodi da su dosad po tko zna koji put pokušavali komunicirati diskretno, u vjeri da će njihove obraćanje pasti na plodno tlo ali nisu, kaže, dobili ni jedan odgovor na dosadašnje dopise. "Ne znam jesmo li žrtve strogih birokratskih filtera, ili je naš status, slijepih osoba, dovoljno beznačajan, pa nije dostojan reakcije", zaključio je Perić.