Dnevne novosti

Stranka Pametno: Rasterećenjem poduzetništva do gospodarskog rasta

22.08.2016 07:20 ZAGREB/PULA, 21. kolovoza 2016. (Hina), Stranka Pametno predstavila je u nedjelju u Puli stranački program za predstojeće parlamentarne izbore, u kojemu najveći naglasak stavlja na rasterećenje poduzetništva rezanjem birokracije i smanjenjem parafiskalnih nameta.

"S ciljem poticanja gospodarstva i stimuliranja poduzetničkog duha, Pametno planira rasteretiti poduzetništvo birokratskih prepreka te dijela poreznih i parafiskalnih obveza, i to za barem milijardu kuna godišnje, što bi značilo milijardu kuna više za ulaganje u razvoj tvrtki i nova zapošljavanja, a građanima za povećanje kvalitete života", kazao je tajnik stranke Ivica Puljak na predstavljanju programa i kandidata stranke u 8. izbornoj jedinici. 

Prvi na listi u 8. izbornoj jedinici Saša Zelenika podsjetio je da Hrvatska ne stoji najbolje na globalnim ljestvicama konkurentnosti. Napredovanje na tim ljestvicama je dostižno ako se država koncentrira na povećanje slobode poslovanja - rezanjem nepotrebnih birokratskih procedura i administrativnih troškova za barem 30 posto izmjerenog troška, primjenom 'Standard Cost Model' metodologije, poručio je Zelenika. Upozorio je da je Hrvatska, u trenutku ulaska u EU, bila najstrože regulirana članica u slobodi poslovanja i regulaciji tržišta, a "jaka regulacija s mnogo prepreka tržištu otežava život poduzetnika, pogoduje nekima, a dovela je do viših cijena roba i usluga". 

Stranka Pametno, kako je najavio, planira osnivanjem Vladinog ureda za pametnu regulativu i portala Stop birokraciji, ukinuti ili pojednostaviti procedure koje najviše smetaju poduzetnicima, čime bi se, smatraju, uklonile brojne prepreke poslovanju i poduzetništvu. "Usmjerenjem na potpunu digitalizaciju javnih usluga, funkcionalnu povezanost administrativnih tijela, uklanjanje suvišnih državnih kontrola i uopće smanjenje novčanog troška poslovanja, ali i uređenjem pravosudnog sustava te razvojem gospodarstva na principu pametnih specijalizacija, stvorit će se uvjeti za lakši i jeftiniji ulazak u poduzetništvo, lakši razvoj novih poduzeća i jačanje konkurencije na domaćem, unutarnjem europskom i vanjskom tržištu", rekao je Zelenika. Sve to pridonijelo bi srednjoročnom rastu BDP-a za barem dva postotna boda godišnje, ocjenjuju u stranci Pametno.