Dnevne novosti

Dolar blago ojačao u očekivanju novih signala o kamatnjacima u SAD-u

12.08.2016 07:10 LONDON, 11. kolovoza 2016. (Hina/Reuters), Dolar je u četvrtak blago ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta u očekivanju novih signala iz SAD-a na temelju kojih bi ulagači preciznije procijenili šanse za podizanje ključnih kamatnih stopa krajem godine.

Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto, kliznuvši na 1,1144 dolara. Zelena je novčanica blago ojačala i prema jenu, te se njome trgovalo po 101,45 jena.Dolarov je indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta ojačao 0,4 posto, na 95.844 indeksna boda. Tržište je i dalje fokusirano na procjene šansi da američka središnja banka krajem godine podigne ključne kamatne stope, snižene radi poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. Stoga trgovci očekuju niz govora dužnosnika američke središnje banke a posebno onaj guvernerke Janet Yellen 26. kolovoza na neformalnom godišnjem okupljanju bankara u Jackson Holeu.

"Čini se da je Fedovo podizanje ključnih kamatnih stopa još uvijek stvar dugoročne perspektive... stoga očekujemo da će ulagači u potrazi za višim prinosima i dalje podupirati australski i novozelandski dolar", procjenjuju analitičari Credit Agricolea. Takvo je raspoloženje na tržištima dodatno poduprla novozelandska središnja banka porukom da je zbog jake domaće valute prisiljena snižavati ključne kamatne stope i da postoji šansa da ih ponovo snizi do kraja ove i opet iduće godine.

Tako je novozelandski dolar, koji nudi relativno visoki prinos, poskočio danas prema američkom imenjaku za 0,7 posto, na 73,51 američkih centi.Funta je pak kliznula na najnižu razinu prema dolaru u mjesec dana, od 1,2936 dolara, pod utjecajem novih signala o slabosti britanskog tržišta nekretnina. Obujam trgovine bio je slab ali trgovci napominju da se izvješće udruženja stručnjaka za sektor nekretnina RICS nadovezuje na niz postojećih naznaka o usporavanju britanskog gospodarstva.