Dnevne novosti

Ministarstvo okoliša odbacuje tvrdnje HUGO-a i HGK-a o Planu gospodarenja otpadom

03.08.2016 07:25 ZAGREB, 2. kolovoza 2016. (Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odbacilo je u utorak navode Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO) i Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) o Planu gospodarenja otpadom, ustvrdivši da iza njihovog istupa stoje partikularni interesi pojedinaca "koji ustrajavaju na provedbi projekata preglomaznih i neodrživih centara za gospodarenje otpadom kojima bi u budućnosti bio značajno narušen standard građana kroz višestruko povećanje naknada za zbrinjavanje komunalnog otpada".

HUGO i Grupacija centara za gospodarenje otpadom pri HGK u utorak su na konferenciji za novinare, između ostalog, ustvrdili da tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na brzinu želi postojeći Plan gospodarenja otpadom "koji Hrvatskoj osigurava održivu ravnotežu između recikliranja i odlaganja", zamijeniti novim za koji još ne postoji tehničko-tehnološka ni ekonomska analiza, a koji je suprotan Strategiji gospodarenja otpadom kao jedinom važećem dokumentu za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

 Tvrde, između ostalog, i da Hrvatskoj prijeti gubitak 475 milijuna eura sredstava EU fondova, ali i višemilijunske kazne koje će plaćati građani zbog nepoštivanja EU propisa o zbrinjavanju otpada. "Oštro odbacujemo netočne i potpuno neutemeljene navode koji su danas iznijeti na konferenciji za medije, a vezano uz donošenje Plana gospodarenja otpadom RH 2016.-2022. Cilj Ministarstva zaštite okoliša i prirode je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koji je usklađen sa ciljevima kružnog gospodarstva EU-a te ekonomski i ekološki održiv", stoji u priopćenju Ministarstva.

Odbacuju i tvrdnje da Hrvatskoj prijeti gubitak 475 milijuna eura sredstava iz EU fondova i velike kazne zbog nepoštivanja propisa. "Upravo suprotno, donošenje Plana gospodarenja otpadom uvjet je Europske komisije za korištenje 475 milijuna eura iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020.", navodi Ministarstvo.Taj se novac, napominju, mogao početi koristiti još 2014., no do danas "nije povučena ni jedna lipa" zbog neučinkovitosti prethodne Vlade koja nije donijela Plan iako je rok za njegovo donošenje bio još 31. prosinca 2014.

Tvrde i da je Plan usklađen sa EU Direktivom o otpadu i novim EU Paketom o kružnom gospodarstvu, te da su se prilikom njegove izrade striktno vodili preporukama Europske komisije koje su dobili na osnovu bivšeg prijedloga Plana koji je izradila prijašnja administracija, ali nije usvojen. Ističu i da trenutno ne postoje nikakve službene primjedbe EK-a na koje se Ministarstvo može očitovati. Komentar koji je Ministarstvo zaprimilo, napominju, neformalni je osvrt na više od dva mjeseca staru radnu verziju Nacrta plana gospodarenja otpadom na hrvatskom jeziku, a primjedbe se više odnose na tzv. akcijske programe za sufinanciranje pojedine opreme, objekata i usluga, nego na Plan.

Naglašavaju i da se upravo ovim Planom, koji se temelji na kućnom kompostiranju, centrima za ponovnu uporabu i gradnji većeg broja reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima, omogućava ostvarenje cilja od 50 posto odvojeno prikupljenog papira, plastike, stakla i metara do 2020., dok se ta EU obaveza, tvrde, ne može ispuniti sustavom koji se bazira na konceptu centara za gospodarenje otpadom koji su razvijale prethodne Vlade. 

Što se tiče mehaničko-biološke obrade za kakvu se zalaži predstavnici HUGO-a, iz Ministarstva ističu da je Europska komisija izrazila rezerviranost prema financiranju takve tehnologije držeći da je to prijelazno rješenje i da nove države članice mogu preskočiti pogrešne korake u gospodarenju otpadom."Prilikom izrade Plana gospodarenja otpadom poštivane su sve procedure, Plan je usklađen sa nacionalnim i europskim propisima te su pribavljena mišljenja od strane ostalih ministarstava i županija", stoji u priopćenju.