Dnevne novosti

KoHOM osudio napad na liječnicu obiteljske medicine u Osijeku

02.08.2016 07:15 ZAGREB, 1. kolovoza 2016. (Hina), Koordinacija udruga liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) najoštrije je u ponedjeljak osudila jučerašnji napad na liječnicu obiteljske medicine tijekom dežurstva u Domu zdravlja Osijek, upozorivši da su liječnici obiteljske medicine svakodnevno izloženi sve većem broju verbalnih napada, a u posljednje vrijeme i fizičkim nasrtajima pacijenata.

Nadležne institucije pozivaju da poduzmu sve mjere kako se to ne bi događalo."Nasilje postaje uobičajeni obrazac ponašanja pa pozivamo nadležne institucije - Ministarstvo zdravlja, Hrvatsku liječničku komoru, DORH, domove zdravlja i ostale da poduzmu sve mjere kako se isto ne bi događalo. Tim više što su, osim liječnika obiteljske medicine, ugroženi i pacijenti", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Apeliraju na nadležne da liječnicima osiguraju sigurne uvjete za rad, bolju pravnu i fizičku zaštitu "kako bi savjesno, odgovorno i predano, na dobrobit pacijenata, mogli obavljati svoj posao". Od domova zdravlja traže da mjesta posebnog dežurstva čuvaju zaštitari. Iz KoHOM-a upozoravaju i na neodrživo stanje i lošu organizaciju sustava zdravstvene skrbi i rješavanja potreba ovisnika o drogama.

"Nije primjereno da svaki liječnik obiteljske medicine svakodnevno ovisnicima spravlja njihovu supstitucijsku terapiju umjesto da se takvi pacijenti liječe i prate organizirano u centrima gdje će im biti pružena potrebna zdravstvena skrb", poručuju te pozivaju nadležne institucije da poduzmu sve kako bi se riješio i taj problem.