Dnevne novosti

Ministar Tolušić u Šibeniku potpisao ugovor za obnovu tvrđave sv. Ivana vrijedan 41 milijun kuna

02.08.2016 07:05 ŠIBENIK, 1. kolovoza 2016. (Hina), Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak u Šibeniku s gradonačelnikom Željkom Burićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan' kojim je za projekt rekonstrukcije ovog povijesnog objekta dodijeljeno 41 milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Prilikom potpisivanja ugovora ministar Tolušić je istaknuo kako je Šibenik prvi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova. Kada bi svi gradovi bili uspješni kao Šibenik, kazao je Tolušić, Hrvatskoj ne bi bilo dovoljno 10,7 milijardi eura, koliko je dostupno iz fondova. Ministar je najavio kako će grad i Šibensko-kninska županija u ovom razdoblju ukupno povući između 85 i 90 milijuna kuna, a u ovom iznosu, osim sv. Ivana je i projekt uređenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova, purifikacijski centar za školjke koji je aplicirala županija i tako redom.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić prigodom potpisivanja ugovora je istaknuo kako će se tvrđavu sv. Ivana rekonstruirati u svom izvornom obliku. Ovo je, naime, nakon sv. Mihovila i tvrđave Barone, treća šibenska srednjovjekovna tvrđava koja se uređuje i to sredstvima EU-a. Također, 41 milijun kuna, koliko je dodijeljeno za tvrđavu sv. Ivanu, najveći je iznos koji je Grad Šibenik dobio na nekom natječaju. Tijekom projekta revitalizacije tvrđave sv. Ivana obnovit će se bedemi, a uredit će se i niz sadržaja, od Edukativnog kampusa s interpretacijskim učionicama i prezentacijskim prostorima u tvrđavi, do šetnica i gastronomskih punktova u njezinom podnožju.  

Ministar Tolušić danas se u Šibeniku sastao i s novoizabranim biskupom msgr. Tomislavom Rogićem, kako bi obišao lokaciju na kojoj će se urediti interpretacijski centar katedrale sv. Jakova 'Civitas sacra - Sveti grad', koji će također sufinancirati EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektu uređenja katedralnog interpretacijskog centra odobreno je više od 30 milijuna kuna bespovratno, na istom natječaju kao i sv. Ivanu. Riječ je o jednom od najvažnijih i najopsežnijih kulturnih projekata u Šibeniku, ali i šire koji će konačno šibensku katedralu, zaštićenu pod UNESCO-om, vrednovati na odgovarajući način. To je, također, prvi veliki infrastrukturni projekt koji provodi Crkva iz EU fondova.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova bit će smješten u srednjovjekovnoj palači Galbiani u središtu šibenske jezgre. Unutar stare palače koja će se u sklopu projekta u cijelosti rekonstruirati prema projektu likovnog postava, koji potpisuje kreativni tim agencije Kocka d.o.o. sa suradnicima, uredit će se muzejska izložba posvećena katedrali sv. Jakova, njezinim arhitektonskim značajkama i značenju koje je ona imala kroz povijest.