Dnevne novosti

Hrvatska u vrhu EU-a po udjelu nezaposlenih mladih izvan sustava obrazovanja ili osposobljavanja

20.07.2016 07:30 ZAGREB, 19. srpnja 2016. (Hina), Skupini nezaposlenih u dobi od 15 do 29 godina koji nisu u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja (NEET) u Hrvatskoj pripada 21,8 posto mladih, što je značajan rast u odnosu na 2008. i 2009. godinu kad je jedna desetina mladih bila u tom statusu, pokazuju podaci Eurostata za 2014. godinu.
Mreža mladih Hrvatske (MMH), krovna organizacija mladih u Hrvatskoj koja broji preko 60 članica, u svom Kvartalnom tematskom osvrtu o položaju mladih na tržištu rada je ustvrdila kako se NEET kategorija (Not in Education, Employment or Training) sve više počinje koristiti kao relevantan pokazatelj društvenog položaja mladih, jer nas upućuje na broj onih koji su "izvan sustava", a kako se ističe u izvješću, zabrinjavajući je podatak da je Hrvatska u Europskoj uniji po visini udjela mladih u NEET skupini na visokom četvrtom mjestu, odmah iza Bugarske, Italije i Grčke.

Više u članku "Hrvatska u vrhu EU-a po udjelu nezaposlenih mladih izvan sustava obrazovanja ili osposobljavanja" (http://eu.hina.hr/content/9266248) na Hininom portalu EU#Mladi.