Dnevne novosti

Bernardić: Grad uz mnoštvo vlastitih, skupo plaća privatne prostore

20.07.2016 07:20 ZAGREB, 19. srpnja 2016. (Hina), Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić upozorio je u ponedjeljak uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će se, između ostalog, naći prijedlozi odluka o zakupu privatnih prostora za potrebe dječjeg vrtića Jakuševec te baletne škole - da Grad uz mnoštvo vlastitih, skupo plaća privatne prostore, ustvrdivši da se to ne bi dogodilo da je donesena mreža, odnosno plan dječjih vrtića.

"Zbog nedonošenja mreže ne planira se u gradskom prostoru, već privatnom. Da je donesena mreža, ne bi se dogodilo da stanovnici Jakuševca već godinama nemaju vrtić. Mreža dječjih vrtića znači poštivanje zakona, a za roditelje i djecu da će svaki roditelj moći upisati svoje dijete tamo gdje živi, bez straha da ga neće moći ubaciti u vrtićku grupu i da će ona biti prenatrpana.

Donošenje mreže znači donošenje plana", poručio je Bernardić na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati 21. srpnja.Ista stvar je, kaže, i s baletnom školom. "Od toliko praznih gradskih prostora u centru grada, balet se iz centra seli pod obronke Medvednice u privatni prostor za 100.000 kuna mjesečno.

Uz toliko praznih gradskih prostora u centru grada, mi plaćamo privatni prostor, građani Zagreba ga plaćaju. Po principu svoje nećemo, tuđe plaćamo", naglasio je.Vezano uz Generalni urbanistički plan (GUP) koji će se također naći na dnevnom redu sjednice, Bernardić je ustvrdio da će se izmjenama i dopunama učiniti ono što se i do sada radilo - "pretvarati zeleno u građevinsko zemljište, a ključni gradski projekti stoje".

Kao poseban problem u Zagrebu koji GUP nije riješio istaknuo je pitanje prometa. Nema, naglasio je Bernardić, rasterećenja Savske i Šarengradske ulice, nema lakošinske željeznice, Jarunskog mosta, denivelacije zagrebačkog rotora i pružnih prijelaza, Sveučilišne aleje, produženja ulice Ivane Brlić Mažuranić ni sljemenske žičare."Očekujemo da će se kamen temeljac za Žičaru postaviti pred same izbore", ustvrdio je.

Bernardić je naglasio da je zagrebački SDP u proceduru poslao odluku o ukidanju moratorija na taksi usluge, poručivši da je potrebno omogućiti novim ljudima da se bave taksi uslugama i ukinuti moratorij na dozvole.

Svaka proračunska kuna treba biti transparentna

Upitan da prokomentira slučaj vile kod Opatije gdje je tehnički premijer Tihomir Orešković, prema pisanju medija, za 28 dana potrošio 100.000 kuna, dok su su računi iz vremena Milanovićeve Vlade, također prema pisanju medija, za catering tijekom 2015. navodno iznosili 295.000 kuna, Bernardić je ustvrdio da  je nužno "podvući crtu za državnu imovinu".

"Potrebno je znati na koji način se koristi državna imovina, tko ju i pod kojim uvjetima smije koristiti i treba je racionalizirati. To znači da se što više objekata u državnom vlasništvu poput stanova, zemljišta i bivših vojarni i hotela stavi u funkciju ove zemlje", poručio je. Smatra i da svaka proračunska kuna treba biti javna jer se radi o novcu građana.Vezano za spekulacije medija da Rajko Ostojić neće biti na izbornim listama Narodne koalicije, Bernardić je kazao da će Ostojić biti prijedlog zagrebačkog SDP-a kao i prošli put, no ne zna, kaže, hoće li se naći na izbornoj listi. 

Pozvao je na dostojanstvenost, odmjerenost i sukobljavanje ideja i argumenata u kampanji, bez ideoloških prepucavanja i bacanje blata, istaknuvši da SDP na izbore ide jedinstven.Nije želio komentirati optužbe na račun šefa SDP-a Zorana Milanovića, odnosno kaznenu prijavu koju je protiv Milanovića podnio vlasnik dugogodišnje SDP-ove PR agencije Madison Consulting Mladen Hrgarek, koji tvrdi, kako prenose mediji, da je Milanović 2009. zatražio od njega da, ako ne želi raskid suradnje, zaključi ugovor s njegovim prijateljem Igorom Kneževićem i isplaćuje mu 15.000 kuna mjesečno za fiktivne usluge. "Za to sam saznao iz medija, no ono što sam uspio iščitati jest da je na nadležnim tijelima ove države ta prijava odbačena.", rekao je Bernardić.