Dnevne novosti

Sud Europske unije: zabrana nošenja marame je diskriminacija

14.07.2016 07:10 BRUXELLES, 13. srpnja 2016. (Hina), Francuska tvrtka koja je zahtijevala od svoje zaposlenice da skine islamsku maramu u razgovoru s klijentima počinila je izravnu nezakonitu diskriminaciju, ocijenila je u srijedu u pisanu priopćenju pravna savjetnica Suda Europske unije (ECJ), prenose agencije.

Najviše sudsko tijelo Europske unije može uzeti u obzir to mišljenje kada bude donosilo presudu po tužbi muslimanke, inženjerke u francuskoj tvrtki Micropole. "Ništa ne govori da zaposlenica nije mogla obavljati svoj posao projektantice zato što je nosila islamsku maramu", napisala je nezavisna odvjetnica Eleanor Sharpston, piše Reuters. Njezino je mišljenje suprotno onome koje je krajem svibnja izrekao jedan od njezinih kolega u sličnom predmetu u Belgiji koji je ocijenio da se zabrana nošenja marame provodi u okviru "politike neutralnosti" koju zagovara tvrtka. 

Mišljenja nezavisnih odvjetnika, pravnih savjetnika kao što je Sharpston savjetodavna su, ali sud ih obično uzima u obzir pri donošenju konačne presude. U Francuskoj se službenicima brani nošenje vjerskih obilježja kao što su muslimanska marama ili židovska kipa, no u privatnom sektoru takve zabrane nema. Tvrtke mogu odrediti vlastiti 'dress code', ali to je pravno nedovoljno jasno. Inženjerka iz tvrtke Micropole nosila je islamsku maramu na što se upravi požalio jedan njezin klijent, a kako je ona odbila odbaciti maramu, dobila je otkaz 2009., piše agencija AFP.