Dnevne novosti

PharmaS prvi u Hrvatskoj postao partner farmaceutske izvrsnosti HFD-a

13.07.2016 07:25 ZAGREB, 12. srpnja 2016. (Hina), Farmaceutska tvrtka PharmaS prva je u Hrvatskoj koja je stekla status "Pharma HFD - Partner farmaceutske izvrsnosti Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD)" u sklopu projekta koji je ta farmaceutska udruga pokrenula prošle godine s ciljem podrške svim tvrtkama koje se bave farmaceutskom djelatnošću i koje slijede stroge kriterije i visoke standarde farmaceutske izvrsnosti na svim razinama.

Cilj projekta "Pharma HFD - Partner farmaceutske izvrsnosti HFD-a" je ukazati na važnost poštivanja institucionalno definiranih propisa i normi, društveno odgovornog  i etičkog poslovanja, osiguranja kvalitetnih i sigurnih farmaceutskih proizvoda, odgovorne primjene farmaceutskih proizvoda u skladu sa stručnim smjernicama te na važnost farmaceutske skrbi.

Status partnera farmaceutske izvrsnosti HFD-a zahtijeva prethodno udovoljavanje strogim kriterijima koje su odredili hrvatski znanstvenici i stručnjaci iz različitih područja farmacije. Odluka o stjecanju statusa "partner farmaceutske izvrsnosti" HFD-a odsada omogućava PharmaSu korištenje logotipa "Pharma HFD - Partner farmaceutske izvrsnosti" na svojim proizvodima. "Priznanje od struke najviši je čin potvrde kvalitete ljudi i procesa jedne tvrtke", rekao je u utorak na predstavljanju projekta predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić, dodavši da su hrvatski farmaceutski proizvodi poznati u Europi i šire po svojoj kvaliteti te da od 2013. PharmaS kao ključ poslovanja ističe upravo izvoznu strategiju vlastitih proizvoda. 

"Priznanje kvalitete domaćeg tržišta osnova je na kojoj možemo uspješno graditi svoju izvoznu strategiju", istaknuo je Jakšić.Voditeljica Projekta i stručna suradnica u HFD-u Anita Galić izrazila je uvjerenje kako će, s obzirom na to da je farmaceutska industrija jedna od najvažnijih strateških grana za razvoj hrvatskog gospodarstva -  stalno poštivanje kriterija farmaceutske izvrsnosti i ovaj projekt biti dodatna vrijednost za PharmaS i sve buduće partnere u njihovom budućem poslovanju "kao zalog za zdravlje i bolje sutra svih građana".

PharmaSu je čestitala što je postao prvi partner koji je podržao projekt, a posebno je pohvalila visoki udio farmaceutskih djelatnika u ukupnom kadru, kontinuiraniu suradnju s hrvatskim farmaceutima i farmaceutskim znanstvenicima prilikom kreiranja novih proizvoda kao i iskorak u implementaciji nutrivigilancije - praćenja prijave korisnika na proizvod nakon stavljanja na tržište, čime se, naglasila je Galić, brinu za dodatnu sigurnost pacijenata kada je riječ o dodacima prehrani.

Stručno povjerenstvo istaknulo je pohvalu PharmaS-u za nekoliko područja pa tako uz GMP (Good manufacturing practice) i GDP (Good distribution practice) usklađenost u proizvodnji dodataka prehrani, ima izdvojenu jedinicu za istraživanje i razvoj od sastojka do željene formulacije, pri čemu surađuje i s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom. Komisija je posebno istaknula i činjenicu da PharmaS od ukupno 80, ima 16 zaposlenika farmaceutske struke, što je 20 posto ukupnog broja zaposlenih.Uz ostalo, istaknuto je da je PharmaS razvio učinkoviti sustav know-how - sustav različitih znanja i iskustava o poslovanju.