Dnevne novosti

Dva suda bila spremna preuzeti granični spor Hrvatske i Slovenije

06.07.2016 07:52 ZAGREB, 5. srpnja 2016. (Hina) - Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu i Međunarodni sud pravde u Den Haagu bili su spremni prihvatiti slučaj graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, izjavio je u utorak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. 
"Ja sam bio u Hamburgu na Sudu za pravo mora, razgovarao sam s predsjednikom suda i tamo je iskazana spremnost da se preuzme taj slučaj. Bio sam na Međunarodnom sudu pravde u Haagu i razgovaro s predsjednikom suda (Ronnyjem) Abrahamom i oni su bili spremni prihvatiti taj slučaj. Prema tome, Hrvatska je napravila sve što je mogla, pokazala je konstruktivnost", rekao je Kovač. Također je kazao da je više put rekao slovenskom kolegi, ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, da je Hrvatska spremna naći bilateralno rješenje. Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitraže.

Zagreb se prošle godine povukao iz postupka pred tim sudom nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnosnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik. Odluku o povlačenju Hrvatski je sabor donio jednoglasno, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom. Ljubljana je prijedlog odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.Na pitanje novinara kako će se Hrvatska odnositi prema končanoj odluci Stalnog arbitražnog suda u Haagu, Kovač je istaknuo da Hrvatska nije strana u postupku. "Hrvatska nije strana u postupku, znači Hrvatska je izašla iz postupka i prema tome mi nakane arbitražnog suda ne želimo i nećemo komentirati. Sud za nas više nije relevantan, sud je izgubio legitimitet... i na kraju krajeva nema nikakvih mehanizama primjene eventualne odluke suda", istaknuo je.