Dnevne novosti

Naknada štete poljoprivrednicima iz proračuna i drugim mjerama

01.07.2016 07:50 OSIJEK , 30. lipnja 2016. (Hina) - Ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio je u četvrtak u Osijeku kako se štete od nedavnog olujnog nevremena u Osječko-baranjskoj županiji procjenjuju na 190 milijuna kuna, a Ministarstvu na raspolaganju stoje sredstva iz državnog proračuna, mjere oslobađanja poljoprivrednika od plaćanja nekih naknada te mjere iz Programa ruralnog razvoja. 
Nakon sastanka s osječko-baranjskim dožupanom i predsjednikom županijskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Željkom Kraljičkom, Romić je izvijestio da je štetu prijavila ukupno 21 jedinica lokalne samouprave iz ove Županije. U državnom proračunu za ovu namjenu predviđeno je 40 milijuna kuna, a moguće je i oslobađanje poljoprivrednika od plaćanja koncesije za poljoprivredno zemljište i druge oblike gospodarenja, dodao je. Vidjet ćemo u koordinaciji s Ministarstvom financija koje su još mogućnosti za pomoć onima koji su pogođeni elementarnom nepogodom, a imamo i na raspolaganju mjeru 5.2 Programa ruralnog razvoja, koju ćemo razmotriti u onim slučajevima gdje su proizvodni potencijali u potpunosti uništeni, a kroz ovu mjeru mogu se nadomjestiti, najavio je Romić.  

Štete na poljoprivrednim kulturama odrazit će se na smanjivanje rezultata ovogodišnje žetve, rekao je, istaknuvši kako je najbolja metoda borbe protiv ovakvih šteta osiguranje poljoprivrednih usjeva. Dožupan Kraljičak kazao je kako su se stekli uvjeti da Povjerenstvo u ponedjeljak županu predloži proglašenje elementarne nepogode, a vjeruje da će ukupna šteta u konačnici biti veća od 200 milijuna kuna. Ministar Romić obići će pokusna polja osječkog Poljoprivrednog instituta te  nekoliko poljoprivrednih proizvođača, čija je proizvodnja stradala uslijed elementarne nepogode na području Antunovca.