Dnevne novosti

Na hrvatsko-slovenskoj granici održan festival protiv restriktivnih migracijskih politika EU

27.06.2016 07:21 ZAGREB, 27. lipnja 2016. (Hina) - Na hrvatsko-slovenskoj granici kod Kumrovca tijekom vikenda održan je u organizaciji više udruga „Defencing festival“, kulturni i politički program protiv restriktivnih i opasnih migracijskih politika Europske unije, priopćili su u nedjelju navečer organizatori.

"Defencing festival" okupio je s obje strane žice u Kumrovcu i Bistrici ob Sotli stotinjak tražitelja azila, aktivista i članova lokalne zajednice te izgradio „privremenu autonomnu zonu“ koja nadilazi granice, kaže se u priopćenju.Ti gradovi, koji su povijesno povezani, već mjesecima su razdijeljeni žičanom ogradom koju je podigla slovenska vlada kako bi odvratila migrante da koriste svoje univerzalno pravo na kretanje, kaže se. Programi koji su održani simultano s obje strane ograde sastojali su se od nastupa glazbenih bendova, izvođenja pjesničko-političkog performansa, projekcija filmova, radionica za izradu zmajeva i transparenata i sl..

Također, članovi i članice migrantske zadruge “Okus doma” te zagrebačkog kolektiva “Hrana, a ne oružje” pripremali su hranu iz zemalja izbjeglica.Tridesetak izbjeglih osoba koje su trenutno smještene u „hotelu Porin“ u Zagrebu sudjelovalo je u programu te diskutiralo je s drugima o kriminalizaciji solidarnosti, zatvaranju granica na tzv. balkanskoj ruti i posljedicama te odluke, kao i poteškoćama s kojima se trenutno susreću, priopćeno je.

Sudionici su izradili transparent s porukom solidarnosti za jedanaest osoba koje čeka suđenje u Mađarskoj zbog sudjelovanja na prosvjedima protiv žice na granicama. „Mađarska vlast brutalno ih je tukla, a uhićeni su 16. rujna 2015. na srpsko-mađarskoj granici Röszke/Horgoš 2 tijekom prosvjeda u kojem je sudjelovalo više od pet tisuća osoba zahtijevajući siguran prolaz za sve ljude“, kaže se u priopćenju. Najmanje troje optuženih su posebno ugrožene osobe, od kojih dvije osobe ranjene u ratu u Siriji. Jedna od njih je 64. godišnja poluslijepa žena, a druga osoba u invalidskim kolicima. Jednog od optuženika, Ahmeda H., mađarski sud tereti za “teroristički napad”, kaže se u priopćenju.