Dnevne novosti

Vlada prihvatila amandmane na zdravstvene zakone o kojima je Sabor već bezuspješno pokušao glasovati

24.06.2016 07:35 ZAGREB, 23. lipnja 2016. (Hina), Tehnička vlada u četvrtak je prihvatila dva amandmana nomotehničke prirode na prijedloge izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranjuZakona o zdravstvenoj zaštiti.
Konačni prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju predsjednik Sabora Željko Reiner stavio je na glasovanje početkom tjedna, nakon što je Sabor donio odluku da će se raspustiti s 15. srpnja. Glasovanje, međutim, nije uspjelo jer je oporba napustila sabornicu i srušila kvorum, spočitavajući vladajućima da su pokušali iskoristiti trenutak kako bi progurali izmjene dvaju zakona koji, tvrde, idu na štetu građana.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju Vlada je predložila povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite te uvođenje obveze plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu, kad je obavljen na zahtjev osiguranika, a pregledom se ustanovilo da pacijentu nisu nužni hitni dijagnostičkih i terapijski postupci jer mu život i zdravlje nisu u opasnosti.