Dnevne novosti

Zagrebačka Gradska skupština usvojila izmjene GUP-a

17.06.2016 07:20 ZAGREB, 16. lipnja 2016. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici većinom glasova usvojili izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba.
Od 40 nazočnih gradskih zastupnika za izmjene GUP-a glasovalo je 30 zastupnika, a njih 10 bilo je suzdržano.Prije glasovanja predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić uzviknuo je s galerije dvorane Gradske skupštine: "Ovaj GUP predviđa izgradnju spalionice otpada, upisana je u članku 97 i grafičkom prikazu 3 C". Na skupštinskoj galeriji Zelena akcija je istaknula transparent na kojemu je pisalo "Kurenje je passe - Milan Bandić 2016.", citirajući na taj način izjavu gradonačelnika Bandića od prije dva mjeseca.  

Obrazlažući odluku o izmjenama GUP-a, v.d. ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis istaknuo je kako je riječ o strateškom dokumentu koji obrađuju četiri osnovne teme.Prva su gospodarske, obrazovne, socijalne, kulturne i druge potrebe Grada, uključujući lakše financiranje iz projekata EU-a, druga je ostvarivanje postave mobilnih antena u Zagreba i kriteriji po kojima se mogu postavljati, treća reciklažna dvorišta, tj. plan gospodarenja otpadom s težištem na stvaranju što manje otpada i njegovom razdvajanju i reciklaži, a četvrta omogućavanje legalizacije objekata.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić istaknuo je kako se radi o političkom dokumentu jer nema stručnih obrazloženja nego je jednostavno rečeno - "tražili su i mi smo to uvrstili". Brumnić smatra da je za dio odluka ipak trebalo raditi analizu, poglavito za građenja koja će na sebe navući veći promet ili zahtijevati dodatna ulaganja u infrastrukturu.Vezano za infrastrukturne građevine i energetiku, očekivao je da će Grad Zagreb, sagledavajući prostore napadnute nelegalnom gradnjom koja je danas legalizirana u gradske projekte, pronaći prostora za njihovu sanaciju i oplemenjivanje.

Glavni prijepor je oko gradskih projekta koji su bez analize dodani u GUP, kao i vraćanje nekih projekata koji su iz različitih razloga ispali iz prethodnih GUP-ova, a jedan od njih je i poznati "Krašograd".Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan ocijenio je dobrim da se izmjenama GUP-a kreće u rješavanje problema brojnih građana, kao što je legalizacija njihovih objekata. Time će se riješiti ne samo problem građana Trnja nego i rubnih dijelova grada, dodao je.Župan je rekao kako svaka gradska četvrt treba imati jedno reciklažno dvorište, međutim zagrebačka "Čistoća" opet treba tražiti lokaciju i dozvolu za takvo dvorište. Gradski zastupnici moraju odlučiti žele li se stvarno baviti otpadom, žele li ići u Plan gospodarenja otpadom, u izradu strategije i analiza i reći građanima koliko taj model stoji.