Dnevne novosti

Sabor u petak o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova

17.06.2016 07:40 ZAGREB, 16. lipnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor nastavlja u petak rad raspravom o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, najavio je predsjednik Sabora Željko Reiner nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.
Najavljene zakonske izmjene potaknulo je Ministarstvo socijalne politike i mladih radi jačanja pravne zaštite građana i usklađivanja s pravnom regulativom Europske unije. Njima bi se trebala urediti "sveobuhvatna zaštita od viktimizacije" te provesti načela jednakih mogućnosti i postupanja prema muškarcima i ženama pri zapošljavanju i radu.

Zabranjuje se diskriminacija na temelju bračnoga i obiteljskog statusa te spolne orijentacije, a kao diskriminacija kvalificira se i neprihvatljivo postupanje prema ženama na osnovi trudnoće ili materinstva. Naime, Europska komisija utvrdila je da odredbe hrvatskog Zakona o ravnopravnosti spolova ne pružaju dovoljnu zaštitu od viktimizacije svim osobama pogođenima diskriminacijom na temelju spola ni onima koji ih podupiru.