Dnevne novosti

U energetsku obnovu varaždinske Opće bolnice 66,8 milijuna kuna

15.06.2016 07:25 VARAŽDIN, 14. lipnja 2016. (Hina), U energetsku obnovu sedam objekata varaždinske Opće bolnice uložit će se 66,8 milijuna kuna, a ugovor o tome potpisan je u utorak u Varaždinu.
Predviđena je energetska obnova zgrada interne, neurologije, kirurgije, laboratorija, praonice, računovodstva i kuhinje, a ugovor su potpisali  v.d. ravnateljica Opće bolnice Sanja Zember, financijski direktor Prvog plinarskog društva iz Vukovara Damir Spudić te direktor Agencije za upravljanje nekretninama Goran Bradić. Također na  svim objektima koji ulaze u obnovu zamijenit će se stolarija, izraditi nova fasada. Dodatno će se zamijeniti krovište na neurologiji, promijeniti kotlovnica u zgradama Kirurgije  i Interne, ugradit će se dizalice topline, izolirat će se tavana i zamijeniti sva rasvjetnih tijela, LED rasvjetnim tijelima itd. 

Potpisivanju ugovara nazočan je bio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević. V.d. ravnateljice  Zember istaknula je važnost energetske obnove objekata budući da je varaždinska bolnica građena prema principu paviljonskog tipa zbog čega se značajna sredstava troše upravo na energente. Provedbeno tijelo programa energetske učinkovitosti je Agencije za upravljanje nekretninama. Direktor Bradić podsjetio je da se Hrvatska obvezala godišnje obnoviti tri posto ukupne površine grijanih odnosno hlađenih zgrada u vlasništvu središnje vlasti.

U 2014. i 2015. bivša se Vlada obvezala obnoviti 200 zgrada. Nažalost u te dvije godine obnovljena je samo jedna. U ovom sazivu zasada smo potpisali 18 ugovora, 11 ih je u fazi potpisivanja. Uskoro će krenuti obnova 50-ak zgrada te u drugoj fazi još četrdesetak, istaknuo je Bradić.

Varaždinska županija prednjači u energetskoj obnovi  

Kroz te projekte investirat će se oko milijardu kuna i te će investicije dovesti do povećanja BDP-a i pokretanja građevinarske operative, rekao je. Varaždinsku županiju nazvao je  'perjanicom energetske obnove'.  Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Kuščević podsjetio je da Hrvatska ima obvezu provoditi politiku smanjenja potrošnje električne energije i energije općenito. Ocijenio je da je prijašnja Vlada malo napravila na tome, dodavši kako je ova Vlada prepoznala važnost projekta.  

Ministarstvo graditeljstva će nakon ljeta raspisati natječaj vrijedan više od 700 milijuna kuna, od kojih se 70 posto odnosi na obnovu višestambenih zgrada, a 30 posto na obnovu obiteljskih kuća, najavio je Kuščević. Podsjetio je da je do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju više od 200 milijuna eura koji se mogu iskoristiti za energetsku obnovu.  I on je rekao da Varaždinska županija prednjači u tim procesima, a u ovom trenutku, uz Opću bolnicu Varaždin, još je  desetak projekata koji su u pripremi, odnosno pred realizacijom. To je potvrdio i varaždinski župan Štromar, rekavši da je po ovom programu dosada obnovljeno samo šest zgrada od čega čak pet u Varaždinskoj županiji.

Radove izvodi Prvo Plinarsko Društvo iz Vukovara 

Pojasnio je da će se za obnovu sedam objekata varaždinske Opće bolnice utrošiti, zajedno s PDV-om, oko 83 milijuna kuna sredstava privatnog investitora. Sredstva će vratiti Županija u slijedećih 14 godina kroz uštede u potrošnji energenata koji će biti oko 3,5 milijuna kuna godišnje. Dio sredstva, u iznosu od 40 posto odnosno oko 20 milijuna kuna osigurat će Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Radove će izvesti pružatelj energetske obnove Prvo Plinarsko Društvo iz Vukovara.

Financijski direktor tvrtke i član Uprave  Spudić naglasio je da će se energetskom obnovom bolnice godišnje uštedjeti 3, 4 milijuna kuna odnosno 8.650.000,00 Kwh energije. Radovi na energetskoj obnovi varaždinske Opće bolnice izvodit će se prema Direktivi 2012/27/EU prema kojoj su države članice Europske unije dužne svake godine obnoviti tri posto ukupne površine grijanih, odnosno hlađenih zgrada u vlasništvu središnje vlasti.