Dnevne novosti

Zagrebačkim obrtnicima uručena priznanja na 51. Danu obrtnika

13.06.2016 07:20 ZAGREB, 12. lipnja 2016. (Hina), Udruženje obrtnika grada Zagreba u nedjelju je na Sljemenu, u Maloj Hunjki, proslavilo svoj 51. Dan, najzaslužnijim članovima uručena su priznanja, a Damir Židanić, vlasnik obrta "Ines", ovogodišnji je dobitnik "Statue" - najvišeg priznanja koje Udruženje dodjeljuje obrtnicima za izniman doprinos u razvoju komorskog sustava, postignute poslovne rezultate i promidžbu obrtništva.

Obrt za usluge i trgovinu "Ines" osnovan je prije 27 godina, a priznanje "Statua"  Židaniću su uručili predsjednik zagrebačkog Udruženja obrtnika Antun Trojnar i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić. Obrtnik Židanić novinarima je izjavio kako je ta nagrada rezultat dugogodišnjeg rada u cijelom komorskom sustavu. "Veliku zlatnu plaketu s pisanim priznanjem" koja se dodjeljuje za značajne uspjehe u obrtništvu te unaprjeđenje obrtničkih asocijacija i strukovnog organiziranja dobio je Branko Stričak, vlasnik vodoinstalaterskog obrta "Stričak" koji djeluje od 2001. godine.  

"Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem" koja se dodjeljuje obrtnicima za dugogodišnji rad, poslovne uspjehe i doprinos razvoju obrtništva dobili su Zoran Brdar, vlasnik građevinskog obrta "Graditelj" i Mladen Leš, vlasnik servisa kućanskih aparata "M-Frigo".

Udruženje obrtnika grada Zagreba dodijelilo je i posebna priznanja za očuvanje obiteljske tradicije i promicanje ugleda obrtništva. "Platinasti obrt" - priznanje koje se dodjeljuje za očuvanje obiteljske tradicije obrta više od 60 godina i promicanje ugleda obrtništva dobili su: "Proizvodni i uslužni obrt ljevaonica Kranjčević", vlasnika Ivana Kranjčevića; "Žana kozmetika", vlasnica Marijana Nežić i "Mesnica i kobasičarna Prežec", vlasnika Alana i Tomislava Prežeca.

"Zlatni obrt" - priznanje koje se dodjeljuje za očuvanje obiteljske tradicije obrta više od 50 godina i promicanje ugleda obrtništva ove godine su dobili "MP Metaloplast", vlasnika Zlatka Tkalčevića i "Delta - Alat plastil", vlasnice Ivanke Ceranja. U ime ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, pomoćnik ministra Mikel Čivljak čestitao je zagrebačkim obrtnicima na dugoj tradiciji. Pozvao ih je da obrate pozornost na programe i pozive na natječaje koje za njih priprema Ministarstvo. Oni će pomoći obrtnicima da podignu kompetentnost i konkurentnost na europskom tržištu, i da iskoriste mogućnosti vezano za razvoj turizma.

Mikulić: Vrata Gradske skupštine otvorena obrtnicima

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i saborski zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić istaknuo je kako mu je drago da su obrtnici otvoreni za bilo koji oblik suradnje, poručivši da su im "vrata Gradske skupštine otvorena". "Sve što tražite, a u našoj je mogućnosti izaći ćemo u susret. Držite se zajedno. Hvala vama i dragom Bogu da nam čuvate tu obrtničku tradiciju", istaknuo je Mikulić.   

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić zahvalila je obrtnicima što svojim radom doprinose kvaliteti života Zagrepčana. "Nadamo se da ćemo kroz naše zajedničke projekte koje Grad provodi sa Obrtničkom komorom i Udruženjem obrtnika grada Zagreba, uspjeti dovoljno promovirati obrtništvo kako bi mlade generacije prepoznale kvalitetu takvog zanimanja i vidjeli da mogu svojim rukama zaraditi kruh. To je zaista hvale vrijedno u današnjim vremenima i hvala svima koji su ostali uporni ostati u obrtništvu jer to je iznimno značajno za kvalitetu našeg života", poručila je Jozić.     

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar rekao je kako je Udruženje značajan čimbenik u Zagrebu i Hrvatskoj u zaštiti interesa, u rješavanju problema i pokretanju aktivnosti u stvaranju što boljih uvjeta poslovanja i rada obrtnika. To je prepoznato i u Gradu Zagrebu gdje su ove godine dobili najveće priznanje - Nagradu Grada Zagreba, na što su posebno ponosni, dodao je. Kazao je da im uz Grad Zagreb, i Ministarstvo poduzetništva i obrta također daje značajan doprinos kroz programe subvencioniranja kamata na kredite te kroz mjere bespovratnih poticajnih sredstava. 

Nastavlja se i program stipendiranja učenika za deficitarne strukovne djelatnosti, naglasio je. "Siguran sam da ćemo i u budućnosti nastaviti dobru suradnju s Gradom, cjelokupnim komorskim sustavom i nadležnim ministarstvom na dobrobit obrtništva. Samo zajedništvo svih obrtnika može nam donijeti svima bolju budućnost", poručio je Trojnar.