Dnevne novosti

Sabor o mirovinskim fondovima: Kako su prodane dionice Končara?

09.06.2016 07:45 STANICA

ZAGREB, 8. lipnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor, u sjeni krize Vlade, raspravlja o radu četiriju obaveznih mirovinskih fondova u prošloj godini.

Zastupnike je u raspravi najviše zanimalo kako su mirovinski fondovi kupili dionice Končara.Zbrka u Vladi nije spriječila privatizaciju Končara"Zbrka u vladi očito nije spriječila privatizaciju. I premijer je izgledao dosta zbunjeno, međutim očito je bio sjajno koncentriran kada je trebalo prodati vrlo efikasno, na brzinu, dio Končara i hotel, ako se ne varam, na Korčuli", upozorio je Ivan Lovrinović (Most), podsjetivši da je odluku o skidanju Končara s popisa strateških tvrtki u državnom vlasništvu Vlada donijela na telefonskoj sjednici.Kako je došlo do prodaje Končara mirovinskim fondovima zanimalo je i HDZ-ova Gorana Marića.

"Dobiti za 20 posto dionica Končara tristotinjak milijuna kuna, pitam se tko je dogovorio cijenu, tko dogovorio uvjete, kupca? S kim se se dogovarala ta transakcija? Na burzi? Kako je moguće, ako je na burzi da onda četiri mirovinska fonda kupe baš podjednako po istoj cijeni isti paket", upitao je Marić.

Predsjednik Uprave AZ fonda Dinko Novoselec oporvrgnuo je sumnje da je prodaja fondovima obavljena po istim cijenama. "Koliko ja znam, najniža cijena je bila 670 kuna, a najviša cijena je bila 711 kuna", rekao je Novoselec.Marić i Lovrinović su, međutim, inzistirali na pojedinostima. "S kim ste razgovarali i s kim ste dogovorili tu kupnju? Hoćete li dati ostavku ako dokažemo da ste razgovarali i da niste na burzi kupili dionice", pitao je Marić.

Netko iz Vlade dilao dionice

"Ispada da je netko iz Vlade, da ne kažem, izravno dilao dionice, neću reći to jer je burza posrednik, s maltene određenim mirovinskim fondovima", nadovezao se Lovrinović. HDZ-ov Ivan Šuker kazao je kako mu nisu jasne takve kritike. "Kad nam paše da govorimo moraju ulagati, kad se to dogodi, kažemo zašto se dogodilo", spočitnuo je Šuker kolegama.Oporbeni zastupnici poručili su pak da na postavljena pitanja odgovore treba potražiti na drugoj strani Markova trga, u Vladi. "Kako je to prodano, morate pitati preko puta. Oprostite, vaše pitanje otišlo je na krivu adresu", rekao je Silvano Hrelja.

Oporbi nije jasno ni zašto se ovaj put, umjesto objedinjene rasprave o sva četiri obvezna mirovinska fonda raspravlja o svakom posebno. "To shvaćam kao kupovinu vremena, odnosno da pokažemo hrvatskoj javnosti da nešto radimo, a de facto ćemo vrtiti jedno te isto", uvjeren je SDP-ov Mirando Mrsić, koji podsjeća da su u fondovima buduće mirovine građana.