Dnevne novosti

Sastanak Savjeta za praćenje provedbe Strategije razvoja pravosuđa

07.06.2016 07:45 KONFERENCIJSKA DVORANA

ZAGREB, 6. lipnja 2016. (Hina), U Ministarstvu pravosuđa održan je u ponedjeljak sastanak Savjeta za praćenje provedbe Strategije razvoja pravosuđa, na kojoj su predstavljene Strateške smjernice razvoja pravosuđa za razdoblje 2016.-2020. i Akcijski plan za provedbu strateških smjernica 2016-2017, te je zaključeno da se ti dokumenti do kraja lipnja upute u saborsku proceduru.

Ministarstvo je priopćilo kako su na sastanku uz ministra Antu Šprlju sudjelovali i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan,  predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić, predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća Dražen Jelenić i drugi članovi Savjeta. Nacrt Strateških smjernica nadovezuje se na smjernice iz dosadašnje Strategije razvoja pravosuđa u nešto izmijenjenom obliku, uzimajući u obzir Reformske mjere Vlade za razdoblje 2016.-2018. Na sastanku se raspravljalo o pojedinim smjernicama, kao što su daljnja racionalizacija pravosudne mreže, razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija u pravosuđu, mobilnost sudaca, državnih odvjetnika i službenika u pravosuđu te daljnje jačanje neovisnosti i transparentnosti u pravosuđu.

U ovoj fazi strateškog planiranja najveći je naglasak na daljnjem informatičkom povezivanju svih dionika pravosudnog sustava, odnosno digitalizaciji pravosuđa. Putem sustava elektronske dostave, sustava e-oglasne ploče te podnošenja tužbi/podnesaka elektroničkim putem ubrzati će se i olakšati komunikacija sa sudom. Uz to, stoji u priopćenju, namjera je uvesti moderan sustav upravljanja, odnosno management u pravosuđe, kao i sustav upravljanja kvalitetom. Sukladno preporukama Europske komisije obveza Ministarstva pravosuđa je posebnu pažnju posvetiti skraćivanju trajanja sudskih postupaka, rješavanju zaostataka te usklađivanju sudske prakse. 

Provedena je i stručna rasprava o organizacijskim i postupovnim propisima, čija je izrada u tijeku. Vlada je, podsjeća se u priopćenju, krajem travnja donijela Nacionalni program reformi za 2016. godinu te su navedene mjere i aktivnosti iz Nacionalnog programa predviđene i u nacrtu Akcijskog plana. U Akcijski plan uvrštene su i mjere te aktivnosti iz prethodnog Akcijskog plana 2013.-2014. koje nisu izvršene, zaključuje se u priopćenju.